Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o primeni kolektivnog ugovora

BEOGRAD - Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević Stojačić izjavila je večeras da Socijalno ekonomski savet nije postigao konačan dogovor o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora.

Ona je agenciji Beta rekla da je Unija poslodavaca zatražila suspenziju Opšteg kolektivnog ugovora, ali da je predloženo da se u naredna dva dana razmotre mogućnosti kompromisnog rešenja, odnosno odlaganja primene dejstva tog sporazuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njenim rečima, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić predložio je da se primena odloži na šest meseci ili godinu dana, s tim da radna grupa Vlade Srbije prati ekonomske tokove i počne da razmatra njegovu primenu čim se za to steknu uslovi.

"Nadam se da će sindikati poveriti nama mogućnost da se nastave pregovori i da će u naredna dva dana ući u pregovore sa poslodavcima, kako bi se postiglo kompromisno rešenje i kolektivni ugovor ne bi bio potpuno suspendovan", rekla je Lakićević Stojačić.

Ona je dodala da će Vlada Srbije, ukoliko dogovor ne bude postignut, biti prinuđena da povuče svoj potpis sa kolektivnog ugovora, pošto postoji legitiman zahtev jednog od potpisnika za suspenzijom.

"To bi sasvim izvesno značilo i određenu krizu socijalnog dijaloga, što Vlada Srbije svakako ne želi", dodala je Lakićević Stojačić i ocenila da u naredna dva dana postoji šansa da se postigne dogovor o odlaganju primene proširenog dejstva kolektivnog ugovora.

Ona je naglasila da je Vlada Srbije najveći poslodavac koji zapošljava 430.000 građana, ali i da mora da vodi računa o ekonomskoj politici države i očuvanju ekonomske i monetarne stabilnosti zemlje.

"Ako bi ove mere značile ugrožavanje pozicije zaposlenih i dodatne otkaze, to ni Vlada ni građani sebi ne mogu da priušte i moraju da se nađu drugi načini", rekla je Lakićević Stojačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.