Bez dogovora Hrvatske i Slovenije

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Hrvatske i Slovenije

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina.

Zagreb nastavlja s aktivnostima oko obezbeđivanje svog odlagališta, javila je Hina.

Na sastanku međudržavne komisije govorilo se o vrlo uspešnom poslovanju nuklearke u Krškom i mogućnostima za skladištenje srednje i niskoradioaktivnog otpada iz Krškog, ali za sada nije postignut konsenzus o zajedničkom skladištu u Vrbini, potvrdili su na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatski ministar zaštite okoline i energije Tomislav Čorić i slovenačka ministarka za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Na sednici je predstavljena i treća revizija Programa razgradnje i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Sledi upućivanje tog dokumenta na državna tela, odnosno na slovenačku vladu, a u hrvatskom slučaju u Hrvatski sabor, nakon čega treba da ga potvrdi međudržavna komisija na sednici najavljenoj za decembar ove ili januar naredne godine.

Bratušek je izjavila da je na sednici konstatovano da u vom trenutku nema saglasnosti dveju strana o zajedničkom rešenju za skladištenje radioaktivnog otpada iz Krškog.

Slovenija namerava da gradi skladište u Vrbini kod Krškoga i predlaže da se tu skladišti i otpad iz nuklearke koji kao suvlasniku pripada Hrvatskoj.

"Potvrdili smo da u ovom trenutku nema saglasnosti za zajedničko rešenje, ali smo i dalje otvoreni za razgovore s Hrvatskom, naravno u skladu s međudržavnim ugovorom", izjavila je Bratušek.

Hrvatski ministar je potvrdio da nema saglasnosti o zajedničkom skladišteu otpada iz nuklearke na lokaciji Vrbina, ističući da hrvatska strana problematičnim smatra nekoliko aspekata tog rešenja.

Kao ključni je problem naveo je da Slovenija predviđa da bi se u Vrbini mogao skladištiti samo radioakativni otpad iz nuklearke Krško, što za Hrvatsku nije dugoročnog rešenje s obzirom na činjenicu da na nizu lokacija ima institucionalni otpad.

"Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad", rekao je Ćorić.

Hrvatska je zato spremna na "alternativni scenarij", naglasio je Ćorić, koji je potvrdio da je reč o lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora, ali i da treba videti kako će se nastaviti razgovori sa Slovenijom o mogućnostima zajedničkog skladištenja.

Načelnik opštine Bosanski Novi Miroslav Drljača smatra da je jedino rešenje tužba protiv Hrvatske, koja namerava da taj otpad odlaže na Trgovskoj gori.

Drljača je rekao da je razočaran zbog izostanka dogovora dveju delegacija na Bledu o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" na lokaciji Vrbina.

On kaže da je očekivao drugačiji ishod, iako su indicije ukazivale da Hrvatska nije spremna da prihvati lokaciju Vrbina, preneli su mediji u BiH.

"Presudan je razlog to što je potrošen novac koji je proteklih godina kroz naknade prikupljan za gradnju odlagališta. Argument Hrvatske da im je Vrbina neprihvatljiva zato što je u vodotoku Save ne stoji, jer će tamo svejedno biti odlagalište, pitanje je bilo da li će to biti polovina ili sav radioaktivni otpad iz Elektrane 'Krško'", rekao je.

Drljača je istakao da treba nastaviti borbu protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada.

Reagujući na izjavu hrvatskog ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, koji je na napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode "Una", rekao da u "Dvoru nije park prirode", Drljača je ocenio da Ćorić očigledno ne zna ni gde je Bosanski Novi ni Dvor i da sva saznanja ima posredno ili iz medija.

Predsednik Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković ocenio je da Ćorić ili ne zna ili ne želi da zna da je lokacija Trgovska gora neprihvatljiva za odlagalište nuklearnog otpada i da o tome postoji stručno mišljenje.

Crnković je poručio da je krajnje vreme da se institucije BiH ozbiljno posvete ovom problemu.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo skoro 300.000 stanovnika u slivu ove reke.

U Bosanskom Novom zbog toga je u petak 27. septembra održan protest, s kojeg su građani poručili da radioaktivnom otpadu nije mesto u dolini reke Une.

Na protestu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti opština i gradova u slivu reke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.