Besplatno zidaju kuću za siročad

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno zidaju kuću za siročad

Radomir Tresač iz čačanskog sela Ostra sažalio se na sudbinu porodice njegovog umrlog kolege zidara i zato će bez naknade sagraditi kuću Vujovićima iz Kačulice kod Kraljeva. U akciju se uključilo i Kolo srpskih sestara koje će od donatora obezbediti građevinski materijal.

Porodica Vujović, njih četiri, živi u trošnoj kući iz prošlog veka, koju je dokrajčio nedavni zemljotres. Dve prostorije koje koriste majka Ravijojla, ćerke Bojana i Milica i unuka Julija. Vujoviće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je nedavno zadesila još veća nesreća. Ravijojlin suprug Milan, po zanimanju građevinac, umro je u punoj snazi od srčanog i moždanog udara. Mučio se 52 dana u komi i nije uspeo da dovrši novu kuću koju je prošle godine počeo da zida na svom imanju.

U pomoć su priskočili Radomir Tresač i još nekoliko zidara.

- Zabolela me sudbina porodice mog kolege građevinca i da imam sredstava sam bih završio kuću. Ali, sa kolegama ću besplatno da okrovim dom Vujovića u Kačulicama. Mi već sutra možemo da krenemo sa poslom, ali nam nedostaje materijal. Potrebne su dve tone cementa, tona kreča, deset kubika peska, sedam kubika krovne građe i crep.

Kako se kuća porodice Vujović u Kaeulicama nalazi na samoj međi čačanske i kraljevačke opštine, oni nisu obuhvaćeni programom sanacije objekata nakon zemljotresa. Obraćali su se nadležnima i uvek im je odgovarano da pripadaju drugoj opštini. Na kraju je Ravijojla odustala od uzaludnog posla.

Pokojni Milan dosta toga je sam uradio - kaže Radomir, otac dve devojčice, čija porodica u Ostri je i ranijih godina pružala utočište ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, pa su čak delili svoj sa izbeglicama iz Bosne i Hrvatske.

Vujoviće ni ranije nije štedeo, ali ne pamte gore dane. Ravijojla je do 1992.živela u Sarajevu, pa izbegla u Višegrad gde je upoznala Milana i tu su zasnovali porodicu. Pre četiri godine došli su na njegovu očevinu u selu Kačulice i tu planirali da sagrade dom, da bolje žive i da iškoluju svoje ćerke, odlikašice.

Mlađa Milica nedavno je upisala Medicinsku školu, a 17-godišnja Bojana je učenica Mašinsko-saobraćajne škole. Od pre šest meseci ona je i majka šestomesečne Julije. Ravijojla priča da je momak iz obližnjeg sela napustio Bojanu kada je ostala u drugom stanju. Bojana je nastavila školovanje, a o nasmejanoj, zdravoj i naprednoj Juliji, dok je ona u školi, brinu baka i tetka.

Ravijojla se ne žali na sudbinu, srećna je što su joj deca zdrava. Penziju od muža nije nasledila, jer Milan nije bio u radnom odnosu, iako je sagradio na stotine građevina, pa ide u nadnicu, gde god je pozovu.

Predsednik čačanskog Kola srpskih sestara Bojana Jakšić već je krenula u akciju prikupljanja sredstava od kojih će kuća biti okrovljena.

- Posao mora da bude završen što pre. Temelji stare kuće u kojoj Vujovići žive polako popuštaju. Pokojni Milan stigao je do ploče i verujem da ćemo do proleća završiti kuću. Apelujem na sve koji mogu da pomognu novcem ili materijalom da nam se jave - kaže Bojana Jakšić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.