Besplatni pregledi za rano otkrivanje raka kože

Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni pregledi za rano otkrivanje raka kože

Zbog porasta broja obolelih od melanoma, Udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje 11. maja besplatne preglede za rano otkrivanje raka kože. Svi zainteresovani pregled mogu zakazati pozivom besplatnog broja 0800/222-888.

Zakazivanje je moguće do 8. maja.

Predsednik Udruženja docent dr Željko Mijušković sa Vojnomedicinske akademije rekao je da je cilj akcije ne samo da se tog dana pregledaju pacijenti, već da se podigne svest građana da preveniraju svoju kožu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i da se na vreme jave lekaru, kad je tumor u početnoj fazi, kako bi imali veće šanse za izlečenje.

"Čak i za najmalignije tumore, ukoliko se oboleli javi dok je tumor u najranijoj fazi, šanse za izlečenje su 100 odsto", rekao je Mijušković Tanjugu.

On je precizirao da se pregledi vrše u 53 ustanove u Srbiji, u skoro svim gradovima, kao i da u akciji učestvuje više od 135 dermatologa, kako u državnim tako i u privatnim ustanovama.

Mijušković je dodao da očekuje da oko 2.000 građana bude pregledano tog dana i apelovao da se zainteresovani jave u ustanovu koja je najbliža njihovom mestu stanovanja.

Kako je dodao, akcija je deo kampanje "Euromelanom" u kojoj Udruženje dermatovenerologa Srbije učestvuje od 2008. godine, a koja se organizuje u skoro svim evropskim držvama.

Mijušković je napomenuo i da je Udruženje danas pokrenulo i inicijativu za donošenje zakona o zabrani odlaska u solarijum za osobe mlađe od 18 godina.

"Želimo da stavimo do znanja da je izlaganje suncu, odnosno UV zračenju u solarijumu štetno i pokušavamo da apelujemo na Ministarstvo zdravlja i Vladu da donesu zakon o zabrani odlaska u solarijum za osobe mlađe od 18 godina. Da pokušamo da sledimo većinu zemlja u Evropi koji imaju takvu zakonsku regulativu", rekao je Mijušković.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Besplatni pregledi za rano otkrivanje raka kože

Izvor: B92, 06.Maj.2015

Zbog porasta broja obolelih od melanoma, udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje 11. maja besplatne preglede za rano otkrivanje raka kože, a zakazivanje je počelo danas i traje do 8. maja...Predsednik udruženja docent dr Željko Mijušković s Vojnomedicinske akademije rekao je da je cilj akcije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.