Besni građani na ulicama: Nećemo zaboraviti

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 20:47

Besni građani na ulicama: "Nećemo zaboraviti"

U Bejrutu je, povodom treće godišnjice eksplozije u luci, održana protestna šetnja tokom koje su okupljeni zahtevali da nadležni odgovaraju za tu tragediju.

Demonstranti su tokom šetnje ka luci uzvikivali parole kao što je "Nećemo zaboraviti" i nosili transparente na kojima su napisali da će nastaviti da se bore za pravdu.

"Ako ne budemo dostigli pravdu za ovo što se dogodilo, nećemo je dobiti ni za šta", rekao je za bliskoistočni portal "National" Pol Nager, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čija je trogodišnja ćerka jedna od najmlađih žrtava eksplozije.

On je poručio je da je svaki Libanac trebalo da bude na današnjem protestu.

Advokat i osnivač grupe za ljudska prava "Legal Agenda" Nizar Sagije rekao je da je Liban "veoma poznat" kao zemlja u kojoj politička elita "nikada nije odgovarala za bilo šta što je uradila".

Iz organizacije Human Rights Watch (HRW) navode da je tri godine nakon eksplozije, istraga u potpunosti paralisana.

"Da bi se postigla bilo kakva pravda, da bi se otkrila istina o tome ko je zaista odgovoran za eksploziju, potrebno je da se uključi međunarodna zajednica", rekla je Lama Faki iz HRW.

Ona je pozvala Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija da donese rezoluciju kojom bi bila formirana komisija za utvrđivanje činjenica o eksploziji. Ovaj dan je državni praznik u Libanu i za mnoga preduzeća je neradan.

U eksploziji 4. avgusta 2020. godine stradalo je 218 osoba, a povređeno je više od 7.000 ljudi. Incident se dogodio nakon što su se ogromne zalihe amonijum nitrata, koje se godinama skladištene u luci uz znanje visokih zvaničnika, zapalile i eksplodirale.

Eksplozija se smatra posledicom višedecenijske korupcije i lošeg upravljanja političke elite, koji su doveli do finansijskog kolapsa Libana 2019. godine, navodi portal.

Nijedan visoki zvaničnik nije odgovarao zbog eksplozije. Istrage su nekoliko puta pokrenute, ali je svaka blokirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.