Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni za sada ne obara Vladu Italije

Rim – Hiljade pristalice Silvija Berluskonija (76) protestovale su sinoć u Rimu protiv presude kojom je osuđen za izbegavanje poreza, što je pogodilo ionako nestabilnu italijansku vladu, čiji premijer levog centra tvrdi da će vlada ipak opstati. Kako prenosi Rojters, Berluskoni je u obraćanju oko 2.000 svojih pristalica, okupljenih ispred njegove kuće u Rimu, žestoko napao, kako je rekao, levičarske sudije, pri čemu je istakao da je nevin, ali i da će nastaviti da podržava izdrmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koaliciju njegove stranke desnog centra „Narod slobode” i Demokratske stranke premijera Enrika Lete.

„Jasno i direktno smo rekli da vlada mora da nastavi s radom. Mora da nastavi s ekonomskim merama koje smo tražili i oko kojih smo se dogovorili”, rekao je Berluskoni, jasno dajući do znanja da ne žuri da izazove prevremene izbore, koje su tražili neki od „sokolova” među njegovim pristalicama.

Kasacioni sud Italije je prošlog četvrtka medijskom mogulu potvrdio kaznu od četiri godine zatvora, koja je potom smanjena na godinu dana zbog zakona o amnestiji koji je donet 2006. godine. Međutim, očekuje se da će kaznu služiti u kućnom pritvoru u nekoj od njegovih luksuznih rezidencija ili kroz društveno koristan rad. U Italiji osuđenici stariji od 70 godina uobičajeno ne bivaju poslati u zatvor.

Njegove stranačke kolege pokušavaju da izdejstvuju pomilovanje od predsednika Đorđa Napolitana, kako bi bivši premijer izbegao zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja javne funkcije, a jedan od njih upozorava na „građanski rat” ako se presuda za utaju poreza ne povuče. Poslanici „Naroda slobode” su zapretili da će podneti kolektivnu ostavku, zahtevajući reformu sudstva.

„Ovde sam, ostajem ovde, ne odustajem i svi zajedno ćemo nastaviti ovu bitku za demokratiju i slobodu kako se građani ne bi plašili da će se naći u zatvoru bez ikakvog razloga”, poručio je bivši premijer, ponavljajući da je „nevin”.

Ovo je prvi put da Berluskoni, koji je bio u centru mnogih krivičnih slučajeva od kada je pre dve decenije počeo da se bavi politikom, definitivno bude proglašen krivim i osuđen.

Iako se Berluskonijeve pristalice uzdaju u predsedničko pomilovanje, izvori bliski Napolitanu navode da je on ljutito odbio takav predlog, ocenjujući ga kao nemoguće iz nekoliko razloga, među kojima je to što Berluskonija čeka i pravosnažna presuda u slučaju u kojem se tereti da je platio seks sa maloletnicom.

objavljeno: 05.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.