Berluskoni najavio žalbu sudu u Strazburu

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni najavio žalbu sudu u Strazburu

Pošto je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni najavio da će podneti žalbu Evropskom sudu u Strazburu.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni najavio je da će podneti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog sudske presude, kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza.

Berluskoni (76) obavestio je pismom o toj odluci odbor italijanskog senata, koji naredne sedmice treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da raspravlja o njegovom eventualnom izbacivanju iz parlamenta pošto je italijanski multimilioner pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Predsednik odbora, senator Dario Stefano, rekao je novinarima da je Berluskoni najavio da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima, preneo je AFP.

U članu sedam konvencije navedeno je da niko ne može biti proglašen krivim za dela koja u vreme izvršenja nisu bila definisana kao zločin, kao i da ne može biti osuđen na težu kaznu od one koja je bila propisana u vreme izvršenja zločina.

Berluskoni je, tokom svoje političke i poslovne karijere, bio više puta pod istragom, optuživan i prvostepeno osuđivan, ali Apelacioni sud je donedavno poništavao sve te presude. Početkom avgusta je, međutim, potvrdio presudu na četiri godine zatvora zbog utaje stotina miliona evra poreza.

Kazna je, na osnovu Zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora.

Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dve godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Protiv bivšeg predsednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog seksualnih odnosa s maloletnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji.

Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, verovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu kazna biti preinačena u društveno koristan rad.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.