Berluskoni: Dan žalosti za demokratijom

Izvor: RTS, 27.Nov.2013, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni: Dan žalosti za demokratijom

Silvio Berluskoni proglasio "dan žalosti za demokratijom", dok se parlament priprema da glasa o ukidanju njegovog poslaničkog mandata zbog osude za utaju poreza.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni proglasio je "dan žalosti za demokratijom", dok se parlament priprema da glasa o ukidanju njegovog poslaničkog mandata zbog osude za utaju poreza.

Berluskoni je u obraćanju pristalicama ispred svoje rezidencije u Rimu optužio državno tužilaštvo da protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njega već 20 godina vode "politički progon", prenela je agencija AP.

Italijanski parlament počeo je danas debatu o ukidanju poslaničkog mandata Berluskoniju, jer je ranije ove godine osuđen za utaju poreza.

Glasanje bi trebalo da počne u 19 časova po srednjeevropskom vremenu.

Predsednik Senata Pjetro Graso izjavio je da su senatori pozvani da diskutuju o "poništavanju izbora senatora Berluskonija" u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine da se osobama koje su osuđene za krivično delo zabrani da uđu u parlament.

Bivši premijer, koji je osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, tvrdi da je nedužan i da je žrtva levičarski orijentisanih sudija.

Berluskonijeva partija Napred Italija (Forca Italia) sinoć je zvanično povukla podršku vladajućoj koaliciji, nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. godinu i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu.

Stručnjaci ocenjuju da je isključenje Berluskonija iz parlamenta skoro izvesno i da će predstavljati još jedan korak ka sporom političkom krahu bivšeg premijera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.