Beriša: Poštujte komšije Srbe ukinite nerazumne takse

Izvor: Večernje novosti, 09.Dec.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Poštujte komšije Srbe ukinite nerazumne takse

Beriša: Vreme je za mir, nemamo dece za ratovanje MATICA Albanaca Srbije, koja je pre četiri godine osnovana u Novom Sadu, veoma je zabrinuta zbog odluke Prištine da uvede nerazumne takse na srpske proizvode, jer time ugrožava i Srbe i pripadnike ostalih nacija koji tamo žive. - Kada je Priština izgubila bitku za ulazak u Interpol, odlučila se na nerazuman, nelogičan i neprirodan potez uvođenja taksa na proizvode iz Srbije. Zato mi, Albanci iz Srbije, poručujemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << se takse hitno ukinu jer one ugrožavaju opstanak svih građana na KiM - naglašava Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije u Novom Sadu. Vodeći čovek ovog udruženja, koje propagira skladan zajednički život i prijateljstvo, naglašava da "ni Srbi, ni Albanci nemaju više dece za ratovanje, te da je vreme za pomirenje i uspostavljanje mira". - Poručujem sunarodnicima na KiM da se prema Srbima, naročito prema onima koji žive u enklavama, ophode kao prema komšijama i da im pomognu i omoguće da normalno žive na svojim ognjištima. Mi, Albanci u Srbiji, spremni smo da pomognemo da se ostvari pomirenje između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji - naglašava sagovornik "Novosti".POHVALE GRADONAČELNIKU BERIŠA ima samo reči hvale za gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji, kako ističe, maksimalno doprinosi bezbednosti i sigurnosti Albanaca u Vojvodini. - U njegovom mandatu uvedena je Bajramska sofra u Novom Sadu, a njegovo prisustvo tom našem verskom prazniku nam puno znači - kaže Beriša. Matica Albanaca u Srbiji osnovana je 2014. sa željom da se Albanci identifikuju, okupe i da bez straha kažu ko su i šta su, koristeći prava koje svim građanima pruža Ustav Srbije. U Srbiji u 140 opština živi 180.000 Albanaca. Samo tri opštine Preševske doline naseljava 70.000 žitelja albanske nacionalnosti. U Vojvodini ih ima 9.000. PROČITAJTE I: Kovačić: Haradinaj diže tenzije jer strahuje od Haga - Mi smo vezani za ovaj prostor, porodično i ekonomski, deca nam se ovde školuju - naglašava Beriša. - Dobili smo nedavno i prvu generaciju od oko 120 Albanaca koji su se fakultetski obrazovali u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. - Naše udruženje uključeno je u mnoge humanitarne akcije, među kojima je i jedna koja nam je posebno značajna - svake godine domaćini smo srpskoj deci iz Raniluga, u opštini Gnjilane, koji posećuju Novi Sad. Time pručujemo da Srbi i Albanci mogu zajedno i skladno da žive - kaže Beriša.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Beriša: Ni Srbi, ni Albanci nemaju više dece za ratovanje

Izvor: B92, 09.Dec.2018

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša poručuje Prištini da hitno ukine takse na proizvode iz Srbije, jer, kaže, ugrožavaju opstanak svih građana na KiM..."Kada je Priština izgubila bitku za ulazak u Interpol, odlučila se na nerazuman, nelogičan i neprirodan potez uvođenja taksa na proizvode...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.