Beogradska inicijativa se predstavila građanima

Izvor: RTS, 27.Sep.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska inicijativa se predstavila građanima

Čelnici i aktivisti Beogradske inicijative predstavili program za rešavanje problema sa kojima se Beograđani svakodnevno suočavaju. Među prioritetima u gradu treba da budu bezbednost, higijena i sređivanje urbanističkog haosa, rekao Zoran Ostojić, jedan od osnivača Inicijative.

Građanima u Beogradu aktivisti i čelnici Beogradske inicijative predstavili su nacrt programa kojim se predlažu rešenja pitanja kao što su javni prevoz, čistoća i zelenilo, komunalni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << briga o starima, javne nabavke, održavanje stambenih zgrada.

Predstavnici Inicijative su u Knez Mihailovoj ulici delili nacrt programa i razgovarali sa građanima. Nakon razgovora sa njima, nacrt će biti dopunjen i eventualno promenjen.

Jedan od osnivača Beogradske inicijative Zoran Ostojić novinarima je rekao da među prioritetima u gradu treba da budu bezbednost, higijena, sređivanje "urbanističkog haosa"..

Prema njegovim rečima, postoji mnogo sitnih stvari koje mogu da se reše bez velikih para i priča, briselskih sporazuma i sporazuma sa MMF-om.

Ostojić je rekao i da Beogradska inicijativa želi da ponudi alternativu između "onih koji se bore za vlast i javna preduzeća, budžet grada".

Program ima dva dela - jedan sadrži aktuelne i odmah rešive probleme i neke strateške, za koje su možda potrebne i generacije da ih reše.

"Apsolutna bezbednost u Beogradu je potrebna, pogledajte na šta liče izveštaji hitne pomoći. Znači bezbednost, posebno dece i škola", rekao je Ostojić i dodao da je i higijena jedan od problema jer je grad pun "đubreta i divljih deponija".

Ostojić je kao problem u gradu istakao i saobraćaj, a da je priča o "Bus plusu" aktuelna jer se njegovim uvođenjem nije uštedeo novac iz budžeta.

Od urbanističkih problema, izdvojio je problem u izdavanju građevinskih dozvola i u procedurama.

Kako kaže Ostojić, to mnogo "tišti građane jer se zna da se to ne rešava kroz institucije gradske uprave, nego po kafićima oko tih institucija gde je crna rupa Zavod za urbanizam".

"To su prioriteti uz neprilagođenost ljudi sa posebnim potrebama, koji su izolovani i moraju da sede u kućama i ne mogu aktivno da se uključe u život kako je to normalno u gradu koji je evropska prestonica", istakao je Ostojić i dodao da živeti u Beogradu ipak znači privilegiju i odgovornost.

Kao jedan od problema, Ostojić je pomenuo i pitanje prosjaka, odnosno zloupotrebu dece u te svrhe, kao i pse lutalice koji noću prepadaju prolaznike.

Ostojić je naglasio da je Beogradska inicijative građanski pokret i "neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvari", a da je reč o problemima sa kojima se građani Beograda svakodnevno suočavaju, a o kojima niko ne vodi računa.

Jedan od osnivača Inicijative Snežana Dakić Mikić naglasila je da je izuzetno važno da se pogleda stanje među decom, kako bi se videlo šta u školi uče, a šta ne, jer je u obrazovanju velika odgovornost.

"Deca koja imaju telesni nedostatak ali su psihički sposobna da idu u škole, treba da idu u škole. Mora se raditi na inkluziji, napraviti rampe da bi deca sa kolicima mogla da uđu u škole... Ima mnogo stvari koje mi Beograđani možemo da uradimo", rekla je Dakić Mikić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.