Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanin smislio novi web pretraživač

Korisnicima interneta odnedavno je na usluzi novi pretraživač www.wowd.com koji su osmislili vrhunski stručnjaci iz Srbije, a koji omogućava da se na najbrži i najprovereniji način dođe do traženih informacija, izjavio je Tanjugu menadžer ovog servisa za našu zemlju Ben Tarabar.

Osnivač i idejni tvorac je dr Borislav Agapiev, Beograđanin koji živi i radi u Portlandu (SAD), a svetska promocija pretraživača održana je u San Francisku, u okviru konferencije „Web2.0 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Summit”. Tarabar je objasnio da je Agapiev pre tri godine u Beogradu formirao razvojni tim, sastavljen od najistaknutijih mladih inženjera i studenata iz Srbije, osvajača medalja na brojnim takmičenjima iz programiranja u zemlji i inostranstvu, koji su osmislili novi internet servis. Pretraživač je u ranoj fazi razvoja javno testiran pre godinu dana isključivo u Srbiji i to pod imenom „Edgios”.

U osnovi, kako je naveo Tarabar, radi se o pretraživaču u realnom vremenu baziranom na tehnologiji koja se fundamentalno razlikuje od svih dosadašnjih, a omogućava korisniku da otkrije šta je u svakom momentu popularno na Internetu. „Hot list” popularnih stranica ažurira se uživo pred očima korisnika i omogućava da se u realnom vremenu otkriju najnoviji trendovi, teme i najzanimljivije stranice. „Jedinstveni pristup koji ima Wowd omogućava da se ono najpopularnije na internetu odredi na osnovu stranica koje posećuju ljudi, a ne Web-roboti”, istakao je Tarabar i dodao da Wowd ima finansijsku podršku najeminentnijih Venture Capital fondova iz Silicijumske doline, DFJ i KPG. Sedište kompanije je u gradu Palo Alto u Kaliforniji, a ima kancelarije u Portlandu i u Beogradu, s tim što se u srpskoj prestonici nalazi kompletan razvojni tim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.