Beograd slavi slavu, tri molitve za građane

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 06:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd slavi slavu, tri molitve za građane

Beograd -- Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama Grad Beograd obeležava svoju slavu - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Liturgija je počela u devet sati u Vaznesenjskoj crkvi, nakon čega će gradskim ulicama krenuti litija tokom koje će biti čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija je formirana ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kretati ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde se čita prva molitva.

Kolona će se dalje kretati knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva.

Zatim se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je ranije pozvao građane da uzmu učešće u litiji jer je ona deo istorije i tradicije i istakao da nije toliko važna masovnost učešća koliko iskrenost ljudi koji žele dobrobit i jedinstvo.

Radojičić je podsetio da se gradska slava Spasovdan slavi od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom, te ukazao da je od tada bilo više prekida u njenom praznovanju.

"Ako želimo blagostanje i napredak u porodici, svi vrlo pažljivo spremamo slavu i radujemo se, tako i slava grada ima značaj ako želimo boljitak i napredak našem Beogradu", rekao je Radojičić.

Zbog litije će biti izmenjen režim javnog gradskog prevoza.

Povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.

Osim liturgije i litije, povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.