Beograd najtopliji u Srbiji, u 11 sati 34 stepena

Izvor: Blic, 25.Avg.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd najtopliji u Srbiji, u 11 sati 34 stepena

Danas nas u prestonici možda očekuje i najtoliji dan u godini. Minimalne dnevne temperature kretaće se oko 25 podeoka, dok će maksimalna iznosti 39 stepeni Celzijusa, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

11.00 - 34 stepena, izbegavati rad na otvorenom do 16 sati

U 11 sati izmerena je temperatura od 34 stepena Celzijusovih, vetar sada duva brzinom od dva metra u sekundi, ali to ne ne donosi potrebno osveženje. Vlažnost vazduha je 33 procenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prilagoditi radni proces visokim temperaturama

Direktor Uprave za zdravlje i bezbednost na radu Vera Božić Trefalt preporučila je da se danas zbog visokih temperatura i vrućina radni proces organizuje tako da se, ukoliko je to moguće, ne radi od 11 do 16 sati.

Božić Trefalt je upozorila na izloženost visokim temperaturama radnika na otvorenom prostoru - na gradilištima i onih koji obavljaju poljoprivredne radove.

Božić Trefalt je, gostujući u Jutanjem programu RTS-a, preporučila da se, ukoliko se u tom periodu od 11 do 16 sati ipak bude radilo, preduzmu sve neophodne mere i da zaposleni nose sredstva i opremu lične zaštite.

Vlada Srbije je 2007. donela preporuku poslodavcima da se, ukoliko proces rada to dozvoljava, ne radi u periodu od 11 do 16 sati kada su ekstremno visoke temperature iznad 36 stepeni, podsetila je Božić Trefalt.

U propisima o bezbednosti i zdravlju na radu postoji obaveza poslodavca da preduzme sve mere od rizika kada su radnici izloženi visokim temperaturama, jer utiču na zdravlje, smanjuju koncentraciju i izazivaju nesvesticu, rekla je ona.

U firmama gde nema klima uredjaja moguće je stvoriti promaju ili naći drugi način ventilacije, rekla je Božić Trefalt.

Božić Trefalt je ukazala da je, prema zakonu o vanrednim situacijama, moguće proglasiti elementarnu nepogodu i vanrednu situaciju zbog vrućine i da takvu odluku donosi lokalna samouprava.

Postoji mogućnost i da zaposleni zatraži od Ministarstva rada uvodjenje vanrednih mera, rekla je ona, dodajući da nema saznanja koliko je juče zaposlenih uputilo takav predlog inspekciji rada ili Ministarstvu rada.

Božić Trefalt je ukazala i na težak položaj vozača u zatvorenom prostoru ukoliko voze u autobusu ili vozilu u kojem nema klime.

Ona je ukazala i na praksu u nekim zemljama, gde se zaposlenim muškarcima zbog vrućine savetuje skidanje kravata ili nošenje košulja kratkih rukav

9.00 - Vrućine se već osećaju, 28 stepeni

U 9 sati je u prestonici izmerena temperatura od 28 stepeni Celzijusa. Duva jugozapadni vetar brzinom od jednog metra u sekundi, a vlažnost vazduha je 51 procenat.

7.15 - Sveže, 24 stepena

U ranim jutarnjim časovima u glavnom gradu je vedro i sveže vreme. U 7 sati je izmereno 24 stepena, duva jugoistočni vetar brzinom od jednog metra u sekundi, a vlažnost vazduha iznosi 60 procenata. Beograd će danas uz Niš i zvanično biti najtopliji grad u Srbiji.

Temperatura će u Beogradu sutra biti niža za 2 stepena i maksimalna dnevna će iznosti 37 stepeni, dok se za vikend očekuje blago osveženje kada će temperature ići do 34 i 32 stepena.

Uzimati tečnost, adekvatno se oblačiti i izbegavati sunce

Zbog tropske vrućine koja se tokom dana očekuje u Beogradu, potrebno je unositi dosta tečnosti u organizam, nositi odgovarajuću garderobu i izbegavati direktno izčaganje suncu, izjavila je jutros portparol Hitne pomoći dr Nada Macura.

Osobe koje su osetljive na vremenske prilike, gojazne, one koje konzumiraju alkohol i koje imaju teže hronično obolenje, trebalo bi da se pričuvaju u najtoplijem delu dana, upozorila je dr Macura.

Ona je savetovala da je potrebno nositi sa sobom flašicu sa vodom, osvežavati se, nositi garderobu svetlijih nijansi i od prirodnih materijala.

Ukoliko neko ne raspolaže rashladnim uređajima, može da boravi u hladovini u parku, pored fontane ili kraj reke, savetovala je dr Macura, upozorivši na mogućnost pada arterijskog krvnog pritiska.

Kada su visoke temperature vazduha, preporučuje se i nošenje sa sobom boce sa vodom, lagana ishrana sa dosta voća i povrća, salate, čorbe, sira, ribe i laganog mesa.

Onima koji se preterano znoje savetuje se unošenje u organizam mineralne vode i slane supe, a neophodno je i biti oprezan u saobraćaju i na kupalištima

Povezane vesti: U 19 sati izmereno 33 Celzijusa, oko 100 intervencija Hitne pomoći

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu i Nišu 39 stepeni

Izvor: NaDlanu.com, 25.Avg.2011

Najtopliji gradovi u Srbiji u četvrtak će biti Beograd i Niš sa maksimalnim dnevnim temperaturama do 39 stepeni, saopštio je Hidrometeorološki zavod... BEOGRAD, 25. avgusta 2011. (Beta) - Kako je saopšteno, u Novom Sadu će temperatura biti manja za jedan stepen, a nešto niža temperatura, 32...

Nastavak na NaDlanu.com...

Penzioneri padali u nesvest dok su čekali u redu za penziju

Izvor: Blic, 25.Avg.2011

Danas nas u prestonici možda očekuje i najtoliji dan u godini. Minimalne dnevne temperature kretaće se oko 25 podeoka, dok će maksimalna iznosti 39 stepeni Celzijusa, objavio je Republički hidrometeorološki zavod...16.20 - Povećan broj intervencija Hitne pomoći..Temperatura u Beogradu izmerena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.