Beograd i Priština, u sredu nova runda pregovora

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2011, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština, u sredu nova runda pregovora

Pregovarački timovi Beograda i Prištine će se sastati u kratkom roku po drugi put, najverovatnije u sredu, pišu "Večernje novosti". Zvanično, datum još nije utvrđen.

"Nastavićemo tamo gde smo stali", objašnjavaju u zgradi "Justus Lipsijus" šta će biti teme. "Na dnevnom redu će biti regionalna saradnja, učešće Kosova na regionalnim forumima i, naravno, razgovor o primeni do sada postignutih sporazuma. Želimo da se uverimo da će se ono što je dogovoreno sprovoditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i u praksi."

Na stolu će se, kako pišu "Novosti", između predstavnika dva pregovaračka tima naći i vruća tema "integrisanog upravljanja granicama", koja je trenutno i najveći kamen spoticanja u pokušaju da se ostvare dodatni dogovori. Izvori bliski dijalogu ističu da se, u tom smislu, intenzivno traži formula koja bi mogla da zadovolji obe strane.

U Evropskom savetu naglašavaju da je prošlog puta bilo napretka, ali ne u onoj meri koju su očekivali.

Napominje se da je taj napredak neophodan da bi Srbija mogla dalje da napreduje u procesu evropskih integracija i sačuva nade da bi na predstojećem Evropskom savetu, 9. decembra, mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Prema saznanjima lista, zemlje članice, uključujući i Nemačku, spremne su da pristanu na ovaj korak, ali samo pod uslovom da sa sledećeg sastanka pregovaračkih timova Beograda i Prištine stignu vesti koje će ih zadovoljiti.

To je i jedan od razloga zbog čega se timovi, koji su se poslednji put videli prošle nedelje, sastaju u tako kratkom roku, u susret evropskom samitu. Drugi razlog je namera da se nadoknadi vreme izgubljeno zbog zastoja u pregovorima u prethodna dva meseca, pišu "Novosti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.