Beograd domaćin trening kursu evropskih neurohirurga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2018, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd domaćin trening kursu evropskih neurohirurga

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doktor Vladimir Đukić otvorio je danas četvorodnevni kurs Evropske asocijacije neurohirurških društava (EANS) u Beogradu, u okviru kojeg će najbolji stručnjaci u Evropi dodatno edukovati mlade neurohirurge iz 40 zemalja.

Đukić je u izjavi za Tanjug kazao da je Ministarstvu zdravlja drago da neurohirurzi Srbije, zajedno sa EANS organizuju u Srbiji ovako značajan kongres, gde će moći interaktivno da menjaju iskustva, da se konsultuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvuju u radu, i da se upoznaju, ne samo sa svakodnevnom neurohirurškom problematikom u Srbiji, već i u Evropi.

"Naša ideja jeste da se dobra hirurgija radi u Srbiji, da se što više pacijenata leči u Srbiji, da se naši lekari obrazuju uglavnom u Srbiji, jer je to najbolje i najefikasnije, na maternjem jeziku, bez utroška nekih velikih sredstava, koja ćemo na neki drugi način upotrebiti", kazao je Đukić, koji je kongres otvorio u ime ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Dodao je da je srpska neurohirurgija jedan od najboljih delova naše medicine, te da je u prethodnom periodu napravljen veliki korak u neurohirurgiji i to ne samo u domenu dijagnostike, već i terapije, nažalost, uglavnom malignih oboljenja.

"Nova radio terapijska sredstva, gama nož, omogućavaju nove modalitete lečenja neurohirurškim pacijentima. Međutim, ono što je najvažnije i što daje najbolju šansu za lečenje je dobra, uspešna, efikasna neurohirurška operativna procedura", naveo je Đukić.

Predsednik Udruženja neurohirurga Srbije Lukas Rasulić kazao je da je ovaj kurs jedan od najprestižnijih kurseva koje organizuje EANS već 45 godina, te da je za Srbiju od izuzetnog značaja zbog kontinuirane edukacije.

"Tokom celog života dok se bavimo neurohirurgijom moramo da budemo u skladu sa savremenim dostignućima i trendovima kako bismo na najbolji način pomogli našim pacijentima", kazao je Rasulić.

Naveo je da je Udruženje neurohirurga Srbije prepoznalo to i uključilo se u evropske i svetske tokove i trendove, te da su kao takvi prepoznati i povereno im je da budu domaćini događajima kao što je ovaj evropski trening kurs.

Najavio je da će Srbija biti domaćin 20. jubilarnom Kongresu neurohirurgije na kome se očekuje 5.000 učesnika, čime će Beograd postati evropska i svetska prestonica neurohirurgije.

"Uspeli smo da uključimo u ove evropske tokove i kurs 11 mladih specijalizanata neurohirurgije Srbije iz svih centara u Srbiji, što je i strateški projekat Ministarstva zdravlja, koji podržava maksimalno ovu kontinuiranu edukaciju, ne samo da bismo mi bili u trendu sa evropskim i svetskim tokovima, nego da bi nova generacija doktora, koja sada stasava kasnije bila nosilac neurohirurgije na ovim prostorima", kazao je Rasulić.

Dodao je da se mladi doktori obučavaju, šalju na edukacije, odlaze, ali svi se vraćaju u Srbiju da rade i ostaće ovde da pomognu našim pacijentima u skladu sa svojim znanjima koja će sticati u inostranstvu.

"Kada završe četvorogodišnji ciklus, oni dobijaju sertifikat da su evropski sertifikovani neurohirurzi, što je po prvi put u istoriji neurohirurgije u Srbiji. Srbija postaje i postala je već lider neurohirurgije u regionu", rekao je Rasulić.

Predsednik EANS Karl Šaler kazao je da se konferencija ovog tipa nikada ranije nije organizovala u Srbiji, te da predstavlja jedan od najvažnijih načina za edukaciju neurohirurga u Evropi.

Predsedavajući odbora za obuku EANS Torstein Meling istakao je da je ovaj kurs jedan od najvažnijih kurseva u evropskoj neurohirurgiji, te da biti učesnik ovog kursa predstavlja izuzetnu privilegiju za specijalizante.

Specijalizant iz Nemačke Jan Olaf Baur naveo je da je kurs odlična prilika za sve neurohirurge u Evropi da se okupe, uče, diskutuju zajedno kako da na najbolji način leče svoje pacijente u budućnosti.

"Ovo je posebno dobra prilika za mlade neurohirurge kao što smo mi, da se upoznamo, steknemo prijateljstva i zajedno poboljšamo medicinske standarde za naše pacijente, gde god da radimo", kazao je Olaf Baur.

Stipendista EANS-a, specijalizant KC Vojvodine Jagoš Golubović, naveo je da kurs predstavlja savršenu priliku da mlade doktore uče ljudi, kaže, čije su knjige čitali i koje su do pre par godina mogli samo da sanjaju da vide, a kamoli da pričaju sa njima.

"Za nas, 11 specijalizanata iz Srbije, kurs predstavlja veliku mogućnost za napredovanje, a naš cilj je da na kraju edukacije standardizujemo neurohiruršku negu u Srbiji i dovedemo je u isti nivo sa svetskom neurohirurgijom", kazao je Golubović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.