Benedikt šesnaesti danas sa jevrejskim liderima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benedikt šesnaesti danas sa jevrejskim liderima

VATIKAN - Papa Benedikt šesnaesti mora da zauzme jasan stav i usprotivi se antisemitizmu u Rimokatoličkoj crkvi, ukoliko želi da ublaži razmere spora vezane za rehabilitaciju biskupa koji negira postojanje holokausta, saopštili su danas lideri jevrejskih zajednica.

Jevrejski lideri sastaće se sutra s papom Benediktom, prvi put pošto je Vatikan ukinuo ekskomunikaciju (izopštenje) četvorice biskupa, među kojima i Ričarda Vilijamsona, koji je u više navrata negirao pune >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmere holokausta.

Četvorica biskupa pripadala su konzervativnom Društvu Svetog Pija desetog, koje se protivi reformama Rimokatoličke crkve i otvaranju prema drugim religijama.

Malkolm Hoenlajn, potpredsednik Udruženja predsednika glavnih jevrejskog organizacija u Americi, rekao je agenciji Rojters da Benedikt šesnaesti mora "jasno da stavi do znanja da neće biti pomirenja sve dok (Društvo Svetog Pija desetog) potpuno ne izmeni svoje stavove i javno se odrekne ne samo negiranja holokausta, već i svojih antisemitskih pogleda".

Prošlog meseca papa Benedikt izazvao je žestoke kritike jevrejskih organizacija i mnogih drugih, zbog odluke da zajedno sa još trojicom biskupa rehabilituje Viljamsona, koji je u više navrata negirao razmere holokausta.

Vilijamson je u intervjuu švedskoj državnoj televiziji rekao da smatra da "gasnih komora nije bilo" i da je svega 300.000 Jevreja stradalo u nacističkim logorima, a ne šest miliona.

Društvo Svetog Pija desetog ne prihvata učenja prihvaćena na Drugom vatikanskom koncilu 1962-1965, prema kojima se odbacuje koncept kolektivne krivice Jevreja za Hristovu smrt i traži dijalog sa drugim religijama.

Među onima koji su osudili izjave Vilijamsona i Benediktovu odluku da rehabilituje četvoricu biskupa su preživeli u holokaustu, napredni katolici, američki zakonodavci, izraelski lideri, nemačka kancelarka Angela Merkel i jevrejski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.