Beli šengen od 1. januara 2010?

Izvor: B92, 19.Dec.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beli šengen" od 1. januara 2010?

Beograd -- Srbija bi mogla da se nađe na beloj šengenskoj listi 1. januara 2010, saznaje "Danas" iz izvora bliskih Vladinom timu koji o tome pregovara s predstavnicima EU.

Prema rečima izvora "Danasa", politička odluka o tome na nivou Unije mogla bi biti doneta sredinom naredne godine, posle izbora za Evropski parlament, koji se održavaju u junu u svim zemljama članicama.

Nemačka je, kaže sagovornik "Danasa", među oštrim protivnicima uvođenja bezviznog režima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Srbiju i druge zemlje iz okruženja, i njena se pozicija teško može "omekšati".

Na insistiranje Nemačke, u "mapu puta" za dolazak na belu šengensku listu uveden je i kriterijum da u Srbiji ne bi trebalo da bude više od tri odsto odbijenih zahteva za vize i više od 1.000 osoba godišnje kojima nije dozvoljen ulazak u zemlje "šengenske zone", što je, prema rečima "Danasovog" izvora, veoma teško ispuniti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.