Beli luk iz Sakula samo za poznate kupce

Izvor: RTS, 13.Jun.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli luk iz Sakula samo za poznate kupce

Porodica Kanački iz Sakula kod Opova, koja beli luk proizvodi dvadeset pet godina, modernizovala je proizvodnju. Ove godine očekuju i bolji rod i veću zaradu.
Kada su pre dve i po decenije počeli da proizvode beli luk, kao i svi mali proizvođači iz sela, noću bi kretali u Beograd na Kalenić pijacu da ga prodaju.

Sada im je mnogo lakše, ističe Vesna Kanački, jer imaju poznate kupce: "Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nam dolaze kući, od pre 10 godina, pola prodamo za konzum a pola za seme."

Sa četiri hektara očekuju oko 7 tona belog luka koji je, kako kažu, odličnog kvaliteta i zato se ne plaše konkurencije iz uvoza. Znaju takođe i cenu ispod kojeg ga neće prodavati, kaže Ivan Kanački:
"Domaćem ne može sigurno da parira luk iz uvoza, a cena zavisi od ponude i potražnje. Mi ne možemo na to uticati, ali tražićemo dobru cenu, jer znamo kakav kvalitet nudimo. Ove godine očekujemo dva evra po kilogramu i to je dobra cena koja pokriva naše troškove."

Svake godine su imali problema da obezbede radnike za vađenje belog luka i zato su odlučili da kupe vadilicu koja za 8 sati može da izvadi luk sa jednog hektara. Koštala  je 15.000 evra, ali im je sada mnogo lakše.
"Tokom dana menja i do dvadeset ljudi, sa jednog hektara bez mnogo muke izvadi i odmah automatski poveže luk", ističe Đura Kanački. "Planiramo da dogradimo i jedan elevator, jer smo videli da može i to da se uradi i onda će moći sama vadilica i da utovara luk u prikolicu. Biće nam još lakše."

Zahvaljujući toj investiciji, luk mogu da vade u punoj zrelosti, pa je i plod mnogo kvalitetniji, ima lepu belu boju i, dok ne dođu novi kupci, krasi dvorište vredne porodice u Sakulama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.