Belgija konačno dobija vladu?

Izvor: RTS, 09.Okt.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija konačno dobija vladu?

Valonske i flamanske partije u Belgiji postigle dogovor o reformama institucija koji predviđa prenos većih ovlašćenja na regione, što otvara put za izlazak iz krize koja potresa zemlju od aprila 2010. godine.

Flamanske i valonske partije u Belgiji, koje više od godinu dana posle izbora i dalje pregovaraju oko formiranja vlade, saopštile su da su postigle istorijski dogovor usmeren na okončanje krize u zemlji.

Vođa valonskog Reformističkog pokreta Šarl Mišel >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okarakterisao je dogovor kojim se regionima daje veća vlast kao "najznačajniji od Drugog svetskog rata", preneo je AFP.

Belgijske regione je do sada finansirala savezna vlada, ali postignuti sporazum omogućava da porez od 10,7 milijardi evra naplaćuju regioni, što im daje izvesnu fiskalnu autonomiju koju su Flamanci želeli.

Veća ovlašćenja regiona biće primenjena i u drugim oblastima, uključujući zdravstvo, socijalna pitanja i zakone u saobraćaju.

Belgija je bez centralne vlade već 482 dana, a pregovori koji su vođeni o njenom formiranju smatraju se svetskim rekordom po trajanju.

Sam sporazum o državnoj reformi neće, međutim, rešiti sve probleme, pošto pregovarači tek treba da se dogovore o budžetu za narednu godinu i sastavu vladajuće koalicije, navele su agencije.

Ipak, sporazumom se rešava glavna tačka sporenja između pet miliona Valonaca koji govore francuski jezik, koji su želeli da napuste postojeće državne institucije i oko šest miliona Flamanaca koji govore holandski, koji su insistirali na samoupravi.

Detalji dogovora trebalo bi da budu objavljeni u utorak, kada će se sporazum naći pred parlamentom, preneo je AP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.