Belen: Ne totalitarizmu, antisemitizmu i rasizmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2021, 09:56

Belen: "Ne" totalitarizmu, antisemitizmu i rasizmu

Ljudsko dostojanstvo ne može da se deli, istakao je danas predsednik Austrije Aleksander van der Belen, povodom 76. godišnjice od oslobađanja nekadašnjeg nacističkog koncetracionog logora Mauthauzen.

Predsednik Austrije je naglasio da je oslobađanjem Mauthauzena, Guzena i drugih logora, okončan jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva.

„Na početku vladali su ćutanje, gledanje u stranu, kada su antisemitizam i rasizam prikazali svoju odvratnu facu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i lagano preuzeli naše društvo. Za postojeće probleme nacisti su tražili krivce, navodne krivce. Od suseda su napravili neprijatelje“, rekao je on.

Van der Belen je istakao da su ljudsko dostojanstvo i osnovna prava sukcesivno skrajnuti.

„Ljudi su ponižavani, proterivani, ubijani“, podsetio je on.

Mauthauzen je, ističe, sinonim nezamislivog i ujedno i upozorenje - mesto protiv zaborava, mesto koje je simbol za „nikada više“.

„Nikada više znači danas jasno ne svakom obliku totalitarizmu, da ne sme biti tolerancije rasizma i antisemitizma. Ljudsko dostojanstvo je nedeljivo“, poručio je on.

Američke snage su 5.maja 1945.oslobodile logor Mauthauzen u kojem je stradalo i više hiljada Srba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.