Bela kuća: Ne smatramo BRIKS geopolitičkim rivalom

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 23:42

Bela kuća: Ne smatramo BRIKS geopolitičkim rivalom

SAD ne smatraju BRIKS potencijalnim geopolitičkim rivalom, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Na brifingu za medije Salivan je upitan da li je Vašington zabrinut da bi BRIKS mogao da "ugrozi SAD na ekonomskom, geopolitičkom planu".

"Ne smatramo BRIKS nečim što bi moglo da se razvije u nekakvog geopolitičkog rivala SAD ili nešto slično tome", rekao je Salivan.

Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Južna Afrika) održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Samitom predsedava Južnoafrička Republika.

Prema rečima ministra spoljnih poslova te zemlje Naledija Pandora, lideri zemalja "petorke” će na samitu razgovarati o pitanju proširenja organizacije.

Ranije je objavljeno da je više od 20 zemalja podnelo formalne prijave za pridruživanje asocijaciji, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.