Izvor: B92, 15.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bela knjiga" ubrzo, ali u tajnosti

Beograd -- Objavljivanje evidencije o organizovanom kriminalu u Srbiji, što je učinjeno 2002, ugrozilo bi operativni rad MUP-a i dovelo do optužbi za klevete, piše Danas.

Rad na izradi nove "bele knjige" organizovanog kriminala je u završnoj fazi, tako da će uskoro biti kompletirana, potvrđeno je Danasu u MUP-u Srbije. Nakon izrade ovaj dokument neće biti objavljen i njegov celokupni sadržaj biće u potpunoj tajnosti, navodi sagovornik iz ministarstva.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Ivica Dačić je prilikom ranijih najava istakao da je cilj izrade "bele knjige" da se "što bolje organizujemo da bismo se uspešno borili protiv organizovanog kriminala". On je najavio izradu tog dokumenta početkom decembra prošle godine i istakao da je reč o "državnom projektu".

"Taj 'katalog' organizovanih kriminalnih grupa mora da bude proizvod temeljnog kriminalističko-obaveštajnog rada koji se ne zasniva na pričama i tračevima, nego na realnim situacijama koje postoje u državi", rekao je tada ministar Dačić.

Božo Prelević, advokat i bivši koministar za unutrašnje poslove, ocenjuje pozitivno najavu o izradi nove "bele knjige", jer će se na osnovu nje videti celokupna mreža kriminalaca u Srbiji, ali će se uočiti i veze pojedinih lokalnih političara s kriminalom.

Prelević za Danas objašnjava da će knjiga olakšati i praćenje aktivnosti i ljudi koji nisu navedeni u njoj, jer će se pratiti okruženje osoba koje su evidentirane.

Prema njegovoj oceni, policija uvek ima neki vid "bele knjige", makar i u elektronskom obliku.

"Ovaj akt je važan ne samo zbog situacije u Srbiji veći zbog regiona. U suština ta knjiga bi trebalo da se posmatra kao deo slagalice kada je rečo mreži kriminala na Balkanu. Uostalom, svedoci smo da kada je rečo ubistvima, najčešće učestvuju kriminalci iz regiona", ukazuje Prelević.

On ističe i da je posle petooktobarskih promena kriminalcima najviše smetalo to što su njihova imena objavljena u prvoj "beloj knjizi" iz 2002. godine.

S druge strane, pojedini poznavaoci bezbednosnih prilika skeptični su po pitanju najava iz MUP-a. Oni za Danas ističu da ne treba očekivati da će ova evidencija značajno doprineti borbi protiv organizovanog kriminala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.