Beba sa metadonom u krvi skinuta sa aparata

Izvor: Šumadija Press, 15.Jun.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba sa metadonom u krvi skinuta sa aparata

Beba stara sedam nedelja, koja je reanimirana u Kliničkom centru zbog prisustva metadona u krvi, juče je prebačena iz intenzivne nege na dečje odeljenje i diše samostalno.

Kako je za „Blic“ izjavio profesor dr Zoran Igrutinović, zamenik direktora Klinike za pedijatriju, „borba za život malog dečaka, koji je doveden s prekidom disanja, i s pulsom od 60 otkucaja u munutu, dobijena je“.

Dete se hrani normalno, snimci pluća su pokazali da nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << nikakvih oštećenja. Oporavlja se kako je predviđeno, i za nekoliko dana može da bude otpušteno iz bolnice – kaže dr Igrutinović.

Podsetimo, beba je pre nedelju dana prevezena u Klinički centar, a prema rečima Vanje Đorđević, portparola KC, bila je u teškom stanju. Nakon reanimacije, bila je priključena na respirator.

U krvi i urinu jednoipomesečnog deteta pronađeni su tragovi “metadona” i “bensedina”, psihoaktivnih supstanci koje se koriste u tretmanu narkomana za odvikavanje od droge. S obzirom na to da su roditelji na tretmanu odvikavanja od droge, pretpostavlja se da su psihoaktivne supstance dospele u organizam deteta preko majčinog mleka.

Marija Damnjanović, majka malog Alekseja, izjavila je da je videla svoju bebu u bolnici juče i da jedva čeka da se vrati kući.

Gledao me je, smeje se, kao da hoće nešto da mi kaže. Dobro izgleda. Čekamo ga, muž se muči, radi u šumi da zaradi novac, a pomoći će nam i moji roditelji. Volimo svoje dete, i čuvaćemo ga. Čekali smo šest godina da ga dobijemo. Hranićemo ga isključivo kako kažu doktori – rekla je Marija.

Povodom ovog slučaja, Policijska uprava Kragujevac je privela roditelje na saslušanje, a majka je tada izjavila da nije znala da dojenjem može naškoditi bebi. Centar za socijalni rad treba da da mišljenje o tome da li su roditelji sposobni da zadrže dete, a Tužilaštvo će odlučiti da li postoje elementi za krivičnu odgovornost roditelja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.