Beba: Nisu finansijski, nego politički razlozi

Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba: Nisu finansijski, nego politički razlozi

Ishitreno: Nada Beba

PANČEVO - Direktorka Apotekarske ustanove u Pančevu Nada Beba, članica DSS, iznenada je smenjena, a na njeno mesto postavljena je Mirjana Puzić iz Nove Srbije. Zvanično, do smene je došlo posle nalaza inspekcije Republičkog zavoda za zdravstvo da su obaveze pančevačkih 18 apoteka 340 miliona dinara, od čega je 180 miliona dospelih. Nezvanično, razlozi su političke prirode jer je to mesto po koalicionom sporazumu pripalo NS. U Pančevu je na vlasti koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DS, DSS i NS.



- Sve je urađeno ishitreno i niko me nije obavestio. Ostajem u firmi u kojoj sam 30 godina. Koleginicu ćemo dočekati kako priliči. Svesna sam da nisam bogomdana da budem direktor i da apoteka nije moje porodično nasleđe. Izuzetno cenim što mi čitav kolektiv daje podršku. Inače, koleginica Mirjana Puzić ne dolazi iz Beograda nego je zaposlena u Apotekama „Čačak", gde je uzela slobodne dane - rekla je Beba.

Ona je potvrdila da je izveštaj inspekcije o radu do kraja maja bio osnov inicijative za njenu smenu, gde je ključno bilo obrazloženje predlagača Đorđa Papulića (NS) koji je naveo da su podaci iz zapisnika o dodatnoj kontroli Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje od 18. avgusta.

- Tu piše da obaveze prema dobavljačima za lekove i pomagala zaključno sa početkom 2008. godine iznose 186 miliona, dok su zalihe bile nepunih 46 miliona, a potraživanja apoteke bila su iznad 56 miliona. Razlika je čak 84 miliona dinara. Na kraju prošle godine ista inspekcija utvrdila je da je negativni rezultat apoteke dostigao skoro 153 miliona dinara. Samo za pet meseci ove godine negativan rezultat je još veći, na kraju maja 186 miliona dinara - kaže Papulić.

Smenjena direktorka tvrdi da to nisu ni gubici ni nenamensko trošenje, već dugovanja veletrgovinama za lekove do kojih je došlo i zbog sporosti u plaćanju Republičkog zavoda.

Papulić tvrdi da je inspekcija utvrdila i nenamensko trošenje sredstava, a Beba ističe da grad nikada nije pomagao Apoteci već da zaposleni u sami zarađuju svoje plate. Radeći složno, sami su ulagali u razvoj i opremanje apoteka, standardizaciju, ali i stručno usavršavanje zaposlenih.

- Od 2002. godine opština, a sada grad, imenuje direktora. Ja jesam član DSS, gde me politika nije interesovala nego sam bila predsednik zdravstvenog odbora. Od prošlih izbora Apoteka je po koalicionom sporazumu pripala Novoj Srbiji, a oni su imali u mene poverenja, pa sam ostala direktor. Kontaktirala sam uglavnom Dušana Mrvoša, a upoznala sam i Milanka Andrejića. Đorđa Papulića koji je podneo inicijativu za moje razrešenje nisam upoznala - tvrdi Beba.

- Bar polovina ljudi koji su juče glasali za moju smenu znaju sve moje radne rezultate, ali me niko nije pozvao da čuje i drugu stranu priče. Bila sam tamo tokom sednice, ali mi dostojanstvo nije dozvolilo da tražim da stanem pred odbornike - kaže Nada Beba.

Iako je i sam funkcioner Nove Srbije, Papulić negira da je reč o politički motivisanoj smeni.

Štrajk za poništenje smene

Samostalni sindikat Apoteke „Pančevo" ipak je odlučio da danas održi jednosatni štrajk upozorenja zbog neprimerene smene direktorke Nade Bebe. Borko Bojić kaže da apoteke neće raditi između 12 i 13 sati, a zaposleni će se okupiti da direktorki daju podršku ispred centrale u Karađorđevoj 2c. Sindikat će zatražiti poništenje odluke o smeni direktorke Nade Bebe i odgovornost za one koji su je doneli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.