Beatifikacija Jovana Pavla Drugog u Vatikanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beatifikacija Jovana Pavla Drugog u Vatikanu

VATIKAN -

Dvodnevna ceremonija beatifikacije pape Jovana Pavla II, danas će započeti u Vatikanu, kada će u prisustvu 86 delegacija iz celog sveta, papa Jovan Pavle II biti proglašen blaženim.

Svečanost beatifikacije praktično je počela sinoć molitvenim bdenjem u znak sećanja na papu, kada se gotovo 200.000 katolika okupilo na čuvenom antičkom lokalitetu Cirkus Maksimus, najvećoj građevini starog Rima.

Sinoćnu molitvu je predvodio rimski vikar kardinal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Agostino Valini koji je rekao da je Jovan Pavle II bio svedok tragičnog doba velikih ideologija i totalitarnih režima i da je dao svoj doprinos novoj stranici istorije.

Današnju misu na Trgu Svetog Petra predvodiće papa Benedikt XVI, a sutra će svetu misu zahvalnicu predvoditi papin državni sekretar, kardinal Tarčizio Bertone.

Papa Benedikt XVI toplo je hvalio svog prethodnika papu Jovana Pavla II u obraćanju povodom Velikog četvrtka u bazilici Svetog Petra, nekoliko dana uoči beatifikacije.

Papa Benedikt je tom prilikom rekao da "zbog sveg stida koji osećamo zbog naših neuspeha" svet ne sme da zaboravi takve blistave primere vere kao što je Jovan Pavle.

Vatikan je saopštio da će krv Jovana Pavla II, uzeta prilikom njegovog poslednjeg boravka u bolnici pred kraj života, biti korišćena kao zvanična relikvija posle njegove beatifikacije.

Poslednjih dana života papi su zbog eventualne transfuzije uzete četiri male epruvete krvi koje nikada nisu upotrebljene.

Dve epruvete su date njegovom privatnom sekretaru, kardinalu Stanislavu Đivišu, a druge dve su ostale u vatikanskoj bolnici "Bambin Đezu", gde se o njima brinu časne sestre.

Jedna od epruveta koje se nalaze u bolnici biće uvrštena u relikvije i predstavljena javnosti danas, a druga će ostati kod časnih sestara.

Jovan Pavle II, koji je rođen kao Karol Vojtila u poljskom gradu Vadovice 1920. godine, umro je 2. aprila 2005. godine.

Bivši poljski predsednik Leh Valensa rekao je da je vođstvo pape Jovana Pavla Drugog bilo odlučujuće u ohrabrivanju Poljaka u obaranju komunističkog režima i sovjetskog bloka 1980-tih godina.

Valensa, lider legendarnog sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, rekao je agenciji AFP pred put u Vatikan na beatifikaciju pape Jovana Pavla II, da je Poljake "probudio papa".

"Govorio je 'ne plašite se, promenite lice Zemlje'. Naša nacija se budi, ostale nacije se bude", kazao je Valensa prisećajući se propovedi iza "čelične zavese" tada novoizabranog pape Jovana Pavla II tokom njegove prve posete domovini u junu 1979. godine.

Valensa se priseća da se, do izbora Poljaka Karola Vojtile 1978. godine za papu, vrlo mali broj ljudi usuđivao da se pobuni protiv poljskog režima koji je podržavala sovjetska vlast.

"Bilo nas je možda 50 u brodogradilištu od 17.000 radnika - čak ni 50! I nakon što je Sveti Otac izabran skoro svi su nam se pridružili kada smo organizovali sindikat Solidarnost", istakao je Valensa.

Solidarnost je za nekoliko meseci privukao 10 miliona Poljaka, od ukupno 36 miliona. U decembru 1981. godine poljski poslednji komunistički lider, general Vojček Jaruzelski, uveo je vanredno stanje radi brutalnog slamanja Solidarnosti, progona i zatvaranja disidenata.

Skoro deceniju kasnije, Valensa je postao prvi demokratski izabrani predsednik 1990. godine posle pregovora sa komunističkim režimom, koji se okončao 1989. godine.

Time je Poljska postala prva zemlja koja je slomila totalitarizam sovjetskog bloka jer je oborena "prva domina" u procesu koji je vodio padu Berlinskog zida i raspadu Sovjetskog Saveza 1991. godine.

I sam general Jaruzelski je priznao da je sve počelo sa pokretom Solidarnost i izborom za papu Jovana Pavla Drugog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.