Baza podataka povoljnih stanova uskoro na internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baza podataka povoljnih stanova uskoro na internetu

BEOGRAD - Privredna komora Srbije (PKS) priprema bazu podataka o ponudi stanova građevinske operative, njenih članova, i te informacije trebalo bi da budu na raspolaganju potencijalnim kupcima na sajtu Komore najkasnije do sredine oktobra, izjavio je danas Tanjugu sekretar Udruženja PKS za građevinarstvo, građevinsku industriju i stambenu izgradnju Goran Rodić.

Prema njegovim rečima, baza podataka trebalo bi da pruži generalni uvid u ponudu stanova čiji investitori imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uredne papire i izdate građevinske dozvole.

Već smo poslali upite regionalnim komorama u unutrašnjosti, koje treba da popune investitori, nakon čega ćemo informacije o broju, lokaciji, stepenu izgrađenosti (gotovi stanovi i u fazi gradnje), ceni i kvadraturi stanova prikazati na sajtu, objašnjava Rodić.

Takođe, na sajtu će biti navedena imena investitora kao i brojevi telefona za uspostavljanje kontakata sa njima.

Rodić dodaje da se već sada uveliko Komori ti upiti vraćaju i da se odnose na negde oko 2.500 stanova, što nije konačan broj.

Namera nam je da u tu bazu uđu pre svega stanovi koje grade naše građevinske operative - "Energroprojekt", "Ratko Mitrović", "Napred", "Montera", "Gemaks", "Neimar" iz Kragujevca, "Aleksandar" i "Budućnost" iz Novog Sada, "Niš projekt"..., koji grade sigurne stanove sa unapred datim garantnim rokovima.

Rodić ističe da je značajno i nezaobilazno učešće stambenih zadruga u ovom projektu, naročito u unutrašnjosti. Te zadruge broje preko 300.000 članova, pa su tako i njima poslati za popunjavanje upiti o njihovoj ponudi.

Primena programa odobravanja novih povoljnih stambenih kredita uz subvenciju države počinje sutra. Program je predvideo beskamatni period za mesečnu ratu kredita do 31. oktobra 2012. godine.

Za građane koji već u oktobru kupe stan, beskamatni period otplate ovog kredita biće pune tri godine, a što klijenti kasnije kupe stan, beskamatni period otplate biće kraći. Od novembra 2012. godine, korisnik kredita nastavlja da plaća kredit poslovnoj banci sa obračunatom tržišnom kamatnom stopom.

Učešće građana iznosiće pet odsto, država će obezbediti dodatnih 20 odsto, učešća sa kamatom od 0,1 odsto (građani otplaćuju poslednjih pet godina otplate kredit), dok će banke obezbediti preostalih 75 odsto kredita.

Zajmovi će biti odobravani samo za nove stanove ili stanove u izgradnji na maksimalno 30 godina, a najviši iznos kredita je 100.000 evra.

Mogućnost da konkurišu za ove, do sada najatraktivnije stambene kredite, imaće građani Srbije do 45 godina starosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.