Basesku govorio pred gotovo praznom salom Parlamenta

Izvor: Blic, 12.Mar.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku govorio pred gotovo praznom salom Parlamenta

Predsednik Rumunije Trajan Basesku obratio se danas Parlamentu, na svoj zahtev, a njegov govor o pitanjima spoljne politike slušalo je oko 200 poslanika i senatora od ukupno 588. Trajan Basesku

Većina prisutnih poslanika bila je iz opozicije.

Predsednik Senata Krin Antonesku odbio je da prisustvuje obraćanju Baseskua, jer smatra da je posle referenduma o njegovoj smeni u julu 2012. godine Basesku nezakoniti predsednik, pošto je protiv njega tada glasalo 7,4 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rumuna. Ustavni sud je, međutim, poništio referendum.

Baseskua su bojkotovali i svi poslanici i senatori Nacionalne liberalne partije (PNL) čiji je predsednik Antonesku.

U sali je bilo nekoliko poslanika i senatora Socijaldemokratske partije (PSD) koja je u vladajućoj koaliciji s PNL u okviru Socijal-liberalne unije (USL). Ta koalicija je na parlamentarnim izborima 9. decembra pobedila s oko 70 odsto osvojenih glasova.

Premijer Viktor Ponta je prisustvovao obraćanju Baseskua jer, kako je rekao, "nezavisno od osećanja, ima događaja kojima treba da budu prisutni i predsednik i premijer". Basesku je govorio o rumunskoj spoljnoj politici u okviru Evropske unije, NATO i strateškom partnerstvu sa SAD.

Obraćanje predsednika je bilo kratko i odnosilo se na već poznate stvari, kao što su ulazak Rumunije u zonu Šengena i evrozonu, uz navođenje glavnih koraka koje u tom cilju treba učiniti, a koji se još od prošle godine nalaze u programu vlade Viktora Ponte.

Basešku je istakao da pod hitno treba imenovati predsednika Direkcije za borbu protiv korupcije (DNA) i glavnog tužioca, koje prema Ustavu predlaže ministar pravde, a imenuje predsednik države koji može da odbije predloge ministra.

Institucije kao što su DNA, glavni tužilac i Vrhovni savet sudstva od velike su važnosti za predsednika jer preko njih kontroliše pravosuđe u Rumuniji.

Basesku je faktički vodio vlade Emila Boka i Mihaja Ungureanua, ali je Demokratska liberalna partija (PDL) koju je on podržavao izgubila parlamentarnu većinu.

Povezane vesti: Zbog Nemačke odložen prijem Bugarske i Rumunije u Šengen Fajon: Nema glasanja o ukidanju bezviznog režima za Balkan ESI: Vraćanje viza bespotrebno, bolje skratiti procedure o azilu Prvi rezultati: Socijalliberalna unija podedila na izborima u Rumuniji Basesku: Sjedinjene Države Evrope su rešenje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.