Barselona i Real bez golova u El Klasiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona i Real bez golova u El Klasiku

Fudbaleri Barselone i Reala odigrali su večeras 0:0 u odloženoj utakmici prvenstva Španije.

El Klasiko je trebalo da se igra 26. oktobra, ali je odložen zbog demonstracija u Kataloniji.

Srpski fudbaler Luka Jović meč je proveo na klupi Reala.

Odluka Vrhovnog suda da osudi katalonske separatističke lidere izazvala je bes u Kataloniji, grad je bio paralisan nekoliko dana (spekuliše se da je učestvovalo više od 500.000 demonstranata), pa je za novi termin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izabran 18. decembar.

Jake bezbednosne mere u Barseloni

Više od 1.000 policajaca i pripadnika privatnog bezbednosnog osoblja, raspoređeno je ispred stadiona "Kamp nou" u Barseloni, kako bi osigurali da protest katalonskih separatista ne prekine utakmicu.

Separatisti žele da iskoriste medijsko pokrivanje jednog od najgledanijih fudbalskih mečeva na svetu kako bi promovisali svoju želju za nezavisnošću Katalonije od Španije, prenosi AP.

Organizatori protesta saopštili su da se više od 25.000 ljudi prijavio da se okupi oko stadiona i najavili da će pokušati da uđu na stadion.

Bio je to 276. okršaj dva najveća španska kluba i u dosadašnjim duelima blagu prednost imaju "kulesi".

Imaju jedan trijumf više u takmičarskim mečevima (96-95), ali Madriđani mogu da se pohvale najubedljivijom pobedom. Bilo je to 1943. godine, kada su demolirali protivnika sa čak 11:1.

Naziv derbija

El Klasiko je naziv najvećeg derbija na svetu koji u bukvalnom prevodu znači "klasik". Španci su prilikom potrage za adekvatnim imenom izabrali najjednostavnije i najupečatljivije, koje je godinama postalo poseban brend u svetu fudbala. Prvenstveno, naziv El Klasiko se odnosio samo na utakmice u španskom prvenstvu, da bi vremenom obuhvatio i mečeve Barselone i Real Madrida u svim takmičenjima.

Smatra se jednim od najvažnijih događaja u svetu fudbala, a osim sportskog takmičenja, predstavlja i scenu za ispoljavanje nesuglasica druge vrste, pre svega političkih.

Počeci, prvi El Klasiko i politička borba

Istorija dva kluba prožeta je političkim odlukama, pritiscima i događajima koji nisu uvek imali veze sa sportom. Barselonu je 1899. godine osnovao Đoan Gamper sa još nekoliko stranih fudbalera, dok je Real Madrid nastao 1902. isključivo od Španaca.

Tadašnji kralj Alfonso osmi je 1902. postao punoletan i preuzeo sve državničke poslove, a u njegovu čast je u Madridu organizovan fudbalski turnir na koji su pozvani Barselona i baskijski fudbalski klub Viskaja. Tadašnji Madrid FK je već prepoznat kao "kraljevski klub", što će i ubuduće smetati sunarodnicima iz Katalonije, kroz istoriju poznatima po borbi za nezavisnost.

Gosti su pobedili Madriđane sa 3:1, pre nego što su sa 2:1 poraženi u finalu od Baska. Kako bi ublažio sramotu, Alfonso je organizovao duel za treće mesto, ali je taj neuspeh zabeležen kao prvi okršaj dva kluba u istoriji.

Nastavili su da se sastaju u prvoj deceniji 20. veka, da bi 1929. Fudbalski savez osnovao Primeru. Real je u drugom kolu pobedio u gostima (2:1), što se uzima kao prva takmičarska utakmica dva velikana.

Španski kraljevi su u prošlom veku pokušavali da prednost daju svojim miljenicima, dok je narod Barselone na tribinama često izražavao separatističke ideje, posebno svojim karakterističkim "senjera" zastavama. Primera radi, one su zabranjene u finalu Kupa kralja 2016. protiv Sevilje, koji je igran baš na Realovom "Santjago Bernabeuu".

Statistika

Lionel Mesi je ubedljivo najbolji strelac El Klasika sa 26 postignutih pogodaka. Argentinski čarobnjak je 18 puta tresao mrežu Reala u domaćem prvenstvu, čak šest puta u Superkupu Španije, dok je dva gola postigao u Evropi. Jedan od njih videli smo u polufinalu Lige šampiona 2011, gol koji mu je, po sopstvenom priznanju, jedan od najlepših u karijeri.



Mesi je čovek koji ga nije samo golgeterski obeležio, zabeležio je najviše asistencija u istoriji ove utakmice (14), a u grupi je onih sa najviše het-trikova. Upisao ih je dva, baš kao Haime Laskano, Santjago Bernabeu, Paulino Alkantara i Ferenc Puškaš.

Drugu poziciju dele Alfredo di Stefano ii Kristijano Ronaldo sa po 18, Raul Gonsales je postigao 15, Sesar, Francisko Hento i Puškaš po 14.

Od srede uveče rekorder po broju nastupa biće Serhio Ramos, odigraće 43. utakmicu protiv Barse, za koju će Leo doći do kote 42. Na istom broju su Ćavi, Manuel Sanćis i spomenuti Hento.

Izdajnici, jude, šljam i podeljene ličnosti

Mnogo fudbalera je tokom istorije nosilo dres Barselone i Reala – prvi je Alfonso Albenis, njegov "primer" sledili su ga Lusijano Lizaraga, Đose Kirante...

Najveća imena svakako su Brazilac Ronaldo, Rikardo Zamora, Bernd Šuster, Mihael Laudrup, Albert Selades, Hulen Lopetegi, George Hadži, Robert Prosinečki, Luis Enrike i Samjuel Eto.

Iako su mnogi od ovih transfera izazivale buru u Španiji, ništa ne može da se poredi sa slučajem Luisa Figa. On je u julu 2000. direktno iz Barselone prešao u Real za 62 miliona evra, a pravi bes osetio godinu i po dana kasnije na "Kamp Nou".

Čovek kojeg su nazivali "izdajnikom" i "judom" se vratio na mesto gde je proveo pet sezona. Svaki put kada bi se približio nekoj od linija, domaće pristalice su ga vređale i svašta bacale na njega.

"Kod drugog ili trećeg kornera sam se okrenuo Figu i rekao mu: 'Druže, zaboravi. Prepušten si sam sebi'. Luisu sam često prilazio kod kornera kako bi mi kratko odigrao i ja mu ostavio da centrira, ali ovoga puta nisam želeo. 'Projektili' su leteli sa tribina – kovanice, nož, staklena flaša od viskija. 'Džoni Voker', mislim. Ili 'J&B'. Najbolje je bilo da se držim podalje. Skraćeni korneri? Ne, hvala", opisao je svojevremeno atmosferu Figov saigrač Mičel Salgado.

Ali nije to sve što je doletelo na travu, već i jedna svinjska glava koja je pala pored Portugalca. Simbol njegovog prelaska u ljutog rivala i detalj po čemu je ostao upamćen El Klasiko tog 23. novembra 2002.



Milioni, milijarde...

Vrednost fudbalera Barselone i Real Madrida, koji će večeras istrčati na najveći stadion Starog kontinenta, procenjuje se na više od dve milijarde evra. "Kraljevski klub vredi" 1,19 milijardi evra, dok se tim Katalonaca procenjuje na 1,18 milijardi.

Mesi i Belgijanac Eden Azar predvode svoje timove po vrednosti, a procenjuje se da i jedan i drugi vrede po 150 miliona evropskih novčanica. Napadač Barselone Antoan Grizman vredi 130 miliona, Dembele 30 miliona manje, dok je golman Mark-Andre Ter Stegen vredan 90 miliona evra.

Ispod cifre od 100 miliona u madridskom velikanu procenjuju se Rafael Varan i Vinisijus (po 70 miliona), a čak šetorica fudbalera, među kojima su Kazemiro, Toni Kros, Garet Bejl, Isko, Marko Asensio i Luka Jović, imaju vrednost od 60 miliona.

Borba za titulu

Duel na "Kamp Nou" možda neće imati presudni značaj u borbi za titulu, ali to neće umanjiti spektakl. Oba tima u identičnom raspoloženju ulaze u meč – obezbedili su plasman u osminu finala Lige šampiona (dobili i rivale), a potom kiksnuli u La Ligi. Barselona je remizirala sa Real Sosijedadom 2:2, dok su "kraljevići" jedva izvukli bod protiv Valensije – 1:1.

Dva kluba dele i prvu poziciju na tabeli sa po 35 bodova iz 16 utakmica, ali je Barsa na čelu zbog bolje gol razlike. Međutim, od večeras će prvi parametar biti međusobni duel jer se, prema pravilima takmičenja, to prvo gleda ukoliko dva tima imaju isti broj bodova.

Sevilja je na trećoj poziciji sa 31, Hetafe četvrti sa 30, Atletiko Madrid bod manje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.