Baronica, šefica diplomatije Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2009, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baronica, šefica diplomatije Evropske unije

BRISEL - Lideri Evropske unije su se u Briselu saglasili da visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Unije bude britanska baronica Ketrin Ešton, komesarka za trgovinu u Evropskoj komisiji, rekli su novinarima zvaničnici na sastanku šefova država ili vlada Unije.

Baronicu Ešton, političarku iz redova britanskih laburista, predložio je britanski premijer Gordon Braun, koji je tek popodne prihvatio da povuče kandidaturu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za položaj predsednika Unije.

Zelena svetla

Evropski lideri su se prethodno dogovorili da prvi predsednik Unije bude belgijski premijer Herman van Rompaj.

Sedam socijalističkih premijera zemalja članica EU su podržali kandidaturu dosadašnje evropske komesarke za trgovinu Ketrin Ešton, koja je dobila podršku i grupe socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka u Evropskom parlamentu.

Baronica Ešton, članica Doma lordova u britanskom parlamentu, biće i potpredsednik Evropske komisije.

Ona je popodne dobila "zeleno svetlo" i od predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza za izbor na taj položaj.

Zvaničnici na susretu na vrhu EU rekli su novinarima da je posebno teško bilo da se u opravdanost imenovanja Ketrin Ešton za "šefa diplomatije" EU uveri i italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji se snažno zalagao da na taj položaj dođe bivši predsednik vlade Italije Masimo D'Alema.

фото: Бета

Ustupak laburističkoj vladi

Imenovanje baronice Ešton na mesto nezvaničnog ministra inostranih poslova EU je protumačeno i kao delimičan ustupak laburističkoj vladi u Londonu, koja je najpre za tu funkciju kandidovala svog šefa diplomatije Dejvida Milibanda.

Miliband je, međutim, stavio do znanja da želi da preuzme položaj šefa laburističke stranke i krene u bitku za predstojeće izbore u Velikoj Britaniji.

Naimenovanje Ketrin Ešton na položaj čelnika evropske diplomatije svakako je potez koji svedoči o nastojanju da se izađe u susret i zahtevima da na čelnim mestima u Uniji bude više žena. Ona, međutim, nema nikako iskustvo u spoljnoj politici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.