Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2016, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrotirala najveća privatna rudarska kompanija

Najveća američka rudarska kompanija i najveća privatna na svijetu Pibodi Enerdži podnijela sudu zahtjev za zaštitu od povjerilaca.

Kompanija se na proglašavanje bankrota odlučila u uslovima oštrog pada cijena uglja zbog čega nije mogla da servisira obaveze proizašle iz širenja poslovanja u Australiju, posljednja je u nizu američkih rudarskih kompanija koje su se odlučile na sličan potez.

Prema zvaničnim podacima iz 2014. godine, stečaj su proglasile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << američke rudarske kompanije koje čine oko 45 odsto američke proizvodnje uglja. Kako navode u zahtjevu, potraživanja i obaveze kreću se u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara. Izvršni direktor Glen Kelouv je u zvaničnom saopštenju objasnio da je ova "teška odluka ispravna za firmu, jer će omogućiti jačanje likvidnosti i smanjenje duga, nadogradnju na operativnim dostignućima napravljenim u posljednjih nekoliko godina i postavljanje temelja za dugoročnu stabilnost i uspijeh u budućnosti".

Pibodi Enerdži je krenuo u međunarodnu ekspanziju 2011. godine preuzimanjem australijske kompanije Mekartur Koal za 5,1 milijardu dolara, što su finansirali kreditom. Nekako u to vrijeme krenula je kriza u rudarskom sektoru uzrokovana žestokim padom cijena uglja koja je od vrhunca u 2011. godini u međuvremenu pala za 75 odsto, intenzivirana usporavanjem privrednog rasta i padom potražnje u Kini i Brazilu. Osim toga, proizvođači uglja našli su se pod snažnim pritiskom zbog širenja niza regulativa kojima vlade širom svijeta nastoje da ograniče emisije Co2 i podrže prelazak ne ekološki prihvatljivije izvore energije.

Cijene dionice kompanije PE se ove godine strmoglavila za više od 75 odsto i njome se trguje za oko dva dolara. Kompanija je prošle godine zabilježila pad prihoda od 17 odsto na 5,6 milijardi dolara i gubitak od 2 milijarde dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.