Banke na Kipru zatvorene do utorka

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke na Kipru zatvorene do utorka

NIKOZIJA – Banke na Kipru ostaće zatvorene do utorka, rekao je jedan izvor iz centralne banke te zemlje, što znači da banke neće raditi cele ove nedelje i da su zatvorene od kad je usvojen sporni evropski plan za pomoć Kipru koji je zahtevao oporezivanje štednih uloga.

Kiparska centralna banka izdala je dekret po kome banke ostaju zatvorene sutra i prekosutra, a pošto je na Kipru ponedeljak praznik, to znači da banke neće biti otvorene do utorka.

Skupština Kipra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče odbila predlog zakona na osnovu kojeg bi se ulagačima u bankama - građanima i preduzećima, domaćima i strancima, naplatilo do 10 odsto jednokratnog poreza na njihove štedne uloge.

Propast te ideje evro-zone i MMF za smanjenje deficita državnog budžeta Kipra, ugrozila je čitav paket međunarodne pomoći toj državi da izbegne nesolventnost.

Prošlonedeljna najava oporezivanje uloga u bankama na Kipru je izazvala paniku ulagača koji su počeli da izvlače novac iz bankomata pošto su banke zatvorene.

Uvođenju takvog poreza se usprotivila i Rusija, a predsednik Vladimir Putin oštro opomenuo EU, jer Rusi i njihove firme na Kipru drže oko 20 milijardi evra, te bi porezom izgubili oko dve milijarde.

Beta-AFP

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke na Kipru zatvorene do utorka

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2013

NIKOZIJA - Banke na Kipru ostaće zatvorene do utorka, rekao je jedan izvor iz centralne banke te zemlje, što znači da banke neće raditi cijele ove nedjelje i da su zatvorene od kad je usvojen sporni evropski plan za pomoć Kipru koji je zahtijevao oporezivanje štednih uloga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Banke na Kipru ostaju zatvorene do 26. marta

Izvor: GdeInvestirati.com, 21.Mar.2013, 00:09

NIKOZIJA – Banke na Kipru ostaće zatvorene u četvrtak i petak, a kako je u ponedeljak nacionalni praznik, banke bi mogle početi sa radom u utorak, 26. marta, prenose agencije izjavu vladinog zvaničnika koji je želeo ostati anoniman.   Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.