Banje očekuju pola miliona gostiju

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banje očekuju pola miliona gostiju

SRBIJA - Sezona banjskog turizma je počela, a samo prošle godine banjska mesta posetilo je oko 300.000 domaćih i oko 17.000 stranih turista. Ove godine očekuje se da će barem pola miliona turista posetiti srpske banje .

Srbija ima više od 1.000 izvoriša hladne i tople mineralne vode. U više od 53 termalna lokaliteta banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji ili oboljenja.

U Turističkoj organizaciji Srbije naglašavaju da se u banje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se ne ide samo iz terapeutskih razloga. Bilo da ste profesionalac ili amater, u banjama Srbije vas čeka mnoštvo mogućnosti za sportske aktivnosti i odmor. Pored toga u mnogim banjama svake godine održavaju se razne manifestacije od karnevala do filmskih festivala.

Sokobanja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice. Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori (temperature od 28 do 45,5 stepeni), koje se koriste za kupanje i inhalacije.

U Sokobanji se leče bronhijalna astma, hronični hepatitis psihoneuroze, neurastenije, lakši oblici povišenog krvnog pritiska, hronični reumatizam i išijas, stanja posle povreda, anemija, hronična ginekološka oboljenja.

Cene smeštaja

Hotel

usluga

cena

„Novi zavod"

1BO

1.700

1PA

2.050

„Stari Soko grad"

1BO

2.425-3.000

1PA

2.200-2.700

Privatni smeštaj

1NA za dvoje

1800-2400

Niška Banja

U Niškoj Banji se leče bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja posle operacija na otvorenom srcu, rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, posttraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, zapaljenski i funkcionalni sterilitet, bolesti respiratornih organa.

Cene smeštaja

Smeštaj

usluga

cena

Institut „Niška Banja"

1BO

2.550

1PA

2.210

Privatni smeštaj

1NA

400-1200

Prolom Banja

Prolom Banja, kod Prokuplja, ima više izvora termomineralne vode (temperatura od 26-31,5 stepeni). Banjski tretman obuhvata pijenje lekovite vode, hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju i rucnu masažu. U Prolom Banji se leče·oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja organa za varenje, bolesti kože, bolesti perifernih krvnih sudova i vanzglobni reumatizam.

Cene smeštaja:

„Radan"

7PA

14.000

7BO

17.150

Banja Koviljača

Sumporovite mineralne vode (temperature 15-28 stepeni) i lekovito blato predstavljaju prirodne lekovite faktore Banje Koviljače koja se nalazi kod Loznice. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Banja Koviljača", uz primenu hidroterapije, peloidoterapije, magnetoterapije, manuelnom, podvodnom i vibromasažom. U Banji Koviljači se leče sve vrste reumatskih bolesti, posttraumatska stanja, stanja posle operacije kičme i ugrađivanja endoproteze kuka i kolena, oštećenja motornog neurona, ginekološka oboljenja.

cene smeštaja:

Smeštaj

usluga

cena

„Banja Koviljača"

1BO/1PA

2.890 dinara

Prenoćište „Gučevo"

1ND

1.100 dinara

Sijarinska Banja

U Sijarinskoj Banji se leče·oboljenja koštano-mišićnog sistema išijas i lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, rekovalenscencija posle preležane žutice, ginekološka oboljenja, plućne bolesti, neuroze i psihicka iscrpljenost, šećerna bolest, konjuktivitis.

Cene smeštaja:

„Gejzir"

7PA

12.620

7BO

12.700

Mataruška Banja

Mataruška Banja se nalazi u blizini Kraljeva, na desnoj obali reke Ibar. Izvori mineralne vode, temperature 42-51 stepeni, sadrže dosta sumpora. Lečenje se obavlja u Prirodnom lečilištu „Mataruška i Bogutovačka Banja" i Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Agens". U Mataruškoj Banji se leče reumatska oboljenja , ginekološka oboljenja, posttraumatska stanja i sve njihove posledice, neurološka oboljenja, odnosno oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja perifernih krvnih sudova.

Cene smeštaja

Hotel

usluga

cene

„Termal"

7PA

11.900

7BO

13.160

„Mineral"

1PA

1.200

10BO

1.500

Privatni smeštaj

apartman

800-1.200

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je smeštena na obroncima planine Goč. U toj banji se leče šećerna bolest, stanje posle preležane žutice, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva, oboljenja organa za varenje, stanje posle hirurškog odstranjivanja žučne kese, stanja posle resekcije jednjaka, želuca i creva, hronična ginekološka oboljenja i sterilitet, infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva, kamenčići u mokraćnim putevima.

Cene smeštaja:

Hotel

usluga

cena

„Merkur" novi

1BO

2.590

„Merkur" stari

1BO

1.459

„Šumadija"

1BO

1.750

„Zvezda"

1PA

2.150

„In klub"

1NA

1.674

*BO - bolnički dan, PA - pun pansion,

NA - najam apartmana, sve cene su u dinarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.