Banjac: Srbija spremna za energetske menadžere

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjac: Srbija spremna za energetske menadžere

Srbija je spremna za uvođenje energetskih menadžera, čijim aktivnostima bi se se mogle postići uštede u lokalnim samoupravama od oko 100.000 evra godišnje, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

Predstavljajući rezultate istraživanja o mogućnostima uvođenja lokalnog energetskog menadžmenta u gradove i opštine Srbije, Banjac je rekao da oko 70 do 80 odsto ispitanih opština u Srbiji imaju kadrove koji bi se bavili poslom energetskih menadžera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Od toga 49 odsto opština bi, uz dodatnu obuku i dokvalifikaciju već zaposlenih, mogli da dobiju energetske menadžere, 31 odsto njih već ima energetske menadžere, a preostale opštine nemaju ljude koji bi radili taj posao", naveo je Banjac.

On je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije do kraja godine usvojiti zakon o racionalnoj upotrebi energije.

"Uvođenje sistema energetskog menadzmenta odnosiće se na preduzeća i lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika", rekao je on i dodao da energetski menadžeri treba da pripremaju planove i programe zacrtanog cilja za povećanje energetske efikasnosti.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije Bojan Kovačić naveo je da bi uvođenjem energetskih menadžera na lokalnom nivou godišnje moglo da se uštedi oko pet evra po stanovniku.

On je ocenio da bi se uvođenjem tih menadžera poboljšao kvalitet usluga lokalnih samouprava.

Izvršni direktor PALGO centra Dušan Damjanović naveo je preporuke koje bi trebalo prihvatiti radi povećanja energetske efikasnosti, kao što su osnivanje Fonda za energetsku efikasnost, podizanje svesti građana o značaju energetske efikasnosti, uvođenje energetskih menadžera, povećanje investicija u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost i slično.

Cilj istraživanja o mogućnostima uvođenje lokalnog energetskog menadžmenta koje je sprovedeno u organizaciji PALGO centra je da se analiziraju strateški i pravni okvir i kapaciteti lokalnih vlasti za uvođenje energetskog menadžmenta u gradove i opštine, kao i različiti modeli upravljanja energijom u pojedinim opštinama u Srbiji, zemaljama regiona i EU radi uspostavljanja ovog sistema kod nas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.