Bangladeš pomaže opstanak bengalskih tigrova

Izvor: N1 televizija, 01.Avg.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangladeš pomaže opstanak bengalskih tigrova

Prirodni rezervat u najvećoj svetskoj šumi mangrova je površinski udvostručen u pokušaju da se spasu ugroženi bengalski tigrovi čiji broj je u osetnom padu, rekli su zvaničnici Bangladeša.

Više od 50 odsto šume Sundarbans, jednog od najvećih staništa tigrova, proglašeno je ove nedelje rezervatom, rekao je Šafijul Alam, glavni vladin zvaničnik za očuvanje šuma. Do sada je rezervat pokrivao 23 odsto šume, a lokalno stanovništvo i turisti su imali neograničen pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ostatku Sundarbansa.

Sundarbans se delom nalazi i u Indiji, a dom je retkim vrstama poput iravadi delfina i bengalskih tigrova, koji su i jedni i drugi na listi ugroženih vrsta zbog krivolova i gubitka staništa.

Istraživanje iz 2015. je pokazalo dramatičan pad u broju bengalskih tigrova. Bilo ih 106, dok je 2004. prebrojano 440.

Eksperti i zvaničnici se slažu da bi proširenje rezervata trebalo da doprinese bezbednosti tigrova i omogući im da se lakše razmnožavaju. Kretanje ljudi u rezervatu će biti veoma ograničeno.

Uprkos tome, životinjama i ekosistemu Sundarbansa preti i najavljena izgradnja elektrane na obodu šume, a UN su zatražile od bangladeških vlasti da obustave gradnju jer postoji velika šansa da bi zagađenje "nepovratno oštetilo" Sundarbans.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bangladeš udvostručio površinu rezervata bengalskih tigrova (VIDEO)

Izvor: Beta, 01.Avg.2017

Prirodni rezervat u najvećoj svetskoj šumi mangrova je površinski udvostručen u pokušaju da se spasu ugroženi bengalski tigrovi čiji broj je u osetnom padu, rekli su danas zvaničnici Bangladeša.Više od 50 odsto šume Sundarbans, jednog od najvećih staništa tigrova, proglašeno je ove nedelje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.