Izvor: Politika, 29.Jul.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bandić tužio Milanovića, traži 50.000 evra

Gradonačelnika Zagreba sudskom tužbom odgovorio na optužbu premijera oko umešanosti u korupciju

Letnja politička scena u Hrvatskoj dodatno je od pre neki dan zagrejana sukobom dvojice moćnih političara i bivših stranačkih kolega: gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsednika hrvatske vlade Zorana Milanovića, pišu hrvatski mediji.

Reč je o tužbi Bandića za klevetu i uvredu, a odštetni zahtev, ukoliko sud stane na stranu tužioca, mogao bi Milanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da košta nekih 500 dnevnica, što bi u krajnjoj računici činilo oko 350.000 kuna, 50.000 evra.

Prema pisanju „Jutarnjeg lista”, spor je nastao u vreme predizborne kampanje u Zagrebu zbog tvrdnje Milanovića da je glavni grad neophodno očistiti od korupcije. Milanović nije skrivao da među najveće korupcionaše ubraja upravo ljude iz Bandićevog političkog okruženja koje je nazvao – „klijentelističkom družinom”.

Budući premijer je spomenuo i da je mnogima laknulo kada je Bandić izbačen iz SDP-a, i kako građani ne razlikuju Bandićevo „često hiperaktivno glavinjanje i poremećaj pažnje” od sistematskog rada tadašnjeg kandidata SDP-a Rajka Ostojića, prenosi „Jutarnji list”.

Iz tabora Milanovića za sada ne pokazuju mnogo uzbuđenja zbog tužbe. Premijera prema članu 34. Zakona o vladi štiti imunitet za pojedina kaznena dela, među kojima je i – kleveta.

To je navelo Bandića da od Mandatno-imunitetne službe Hrvatskog sabora zatraži odobrenje da kazneno goni Milanovića. Prema svim procenama, to je zaludan posao, a podneta tužba će do daljeg ostati u arhivi Opštinskog kaznenog suda, kome je podneta.

Bandić je tužio i petoro urednika i novinara zbog prenošenja premijerovih tvrdnji. Od njih se traži odšteta u visini od 180 dnevnica.

S. S.

objavljeno: 29.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.