Ban Kimun zabrinut zbog Kosova

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun zabrinut zbog Kosova

Prvi čovek Ujedinjenih nacija upozorio na mogućnost izbijanja novih tenzija na severu Kosova, ali i niz drugih teškoća koje prate iščekivanje mišljenja MSP. Pozitivan pomak - Tadićevo zalaganje za pomirenje.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je zabrinutost zbog nove politike Prištine prema severu Kosova i pozvao kosovsku vladu na oprezno sprovođenje nove strategije za taj deo teritorije sa većinskim srpskim stanovništvom.

Izveštaj UNMIK-a sadrži i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo koji se odnosi i na aktivnosti Euleksa, u kome se navodi da su predstavnici te misije u stalnom kontaktu sa Beogradom u vezi niza slučajeva ratnih zločina, organizovanog kriminala, korupcije...

Šef Euleksa Iv de Kermabon, koji je potpisao taj deo izveštaja, naveo je da je međunarodna policija uhapsila još dve osobe navodno povezane sa serijom političkim motivisanih ubistava na Kosovu, čija su meta mahom bili zvaničnici Demokratskog saveza Kosova. Ta afera, uopšteno nazvana je "Slučaj Nazim Blaca", po bivšem pripadniku obaveštajne službe OVK, koji je priznanjem da je učestvovao u seriji ubistava, i pokrenuo čitavu istragu.

Jedinica Euleksa za istragu ratnih zločina pregledala je, na zahtev kosovskog specijalnog tužilaštva, 888 slučajeva.

U trenutku podnošenja izveštaja, Euleks je brojao ukupno 2.785 službenika, uključujući 1.692 stranca i 1.093 sa Kosova.

"Zabrinut sam zbog mogućnosti da izbiju nove tenzije na severu Kosova, ukoliko sprovođenje strategije za severno Kosovo prištinskih vlasti ne bude transparentno i praćeno dijalogom sa lokalnim zajednicama i svim relevantnim stranama. Osetljiva pitanja koja se odnose na sever Kosova mogu se rešavati samo mirnim putem i kroz detaljne konsultacije i koordinaciju svih relevantnih igrača, uzimajući u obzir specifične okolnosti i brige svih zajednica", navodi se u Banovom izveštaju u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.

Izveštaj Ban Kimuna podeljen je ambasadorima Saveta bezbednosti un 5. aprila, a sednica na kojoj će biti razmatrano stanje na Kosovu biće održana početkom maja, rekli su za Internet posrtal RTS-a diplomati na Ist Riveru.

Generalni sekretar svetske organizacije je upozorio da UNMIK nije bio konsultovan tokom izrade strategije za sever Kosova, koja je, u daljem sledu događaja, izazvala burne reakcije svih zainteresovanih strana i "dodala novu dimaniku razgovorima o severu". Navodi se i da su vlasti u Prištini za taj projekat izdvojile oko četiri miliona evra.

Navodi se i da je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu obećao da se ta strategija neće sporovoditi silom, kao i da su lideri kosovskih Srba, listom, najavu sprovođenja ocenili kao opasnu provokaciju, suprotnu Ustavu Srbije i rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ban je ocenio i da je najava sprovođenja strategija ujedinila lidere Srba sa severa Kosova, koji su, istovremeno, u pitanje doveli neutralnost Euleksa, navodeći da na severu Kosova već postoje legitimne instiuicije, koje ne treba raspuštati.

Generalni sekretar UN je naveo da predstavljanje Kosova na međunarodnim skupovima i dalje predstavlja problem, te da se to pitanje sve češće nalazi u žiži pažnje, pre svega u očekivanju savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Nema dogovora o učešću kosovskih institucija na međunarodnim skupovima... što je u nekim slučajevima dovodilo do nesporazuma i izostajanja jedne ili više strana. Po pravilu, organizatori zahtevaju prisustvo predstavnika UNMIK-a, koji, obično, prvi istupaju, dok posle njih stavove iznose i predstavnici relevantnih kosovskih institucija", navodi se u izveštaju šefa UN.

Ban je, još jednom, pozvao Beograd i Prištinu da pokažu veću fleksibilnost i usredsrede se na proširenje zajedničkih interesa i postizanje praktičnih rezultata, nevezano za probleme vezane za status.

"Pozivam Beograd i Prištinu da zauzmu pragmatičan stav o učešću predstavnika kosovskih institucija na regionalnim i međunarodnim forumima. Regionalna saradnja je ključni element u naporima da se razviju evropske perspektive regiona", naveo je Ban Kimun.

Generalni sekretar UN je, kao i svi njegovi prethodnici u nebrojeno mnogo izveštaja, upozorio na "razočaravajuće mali broj povratnika".

Generalni sekretar UN je, u izveštaju, čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na zalaganju za pomirenje tokom posete severu Kosova u januaru.

Bezbednosna situacija je "i dalje relativno mirna, ali krhka", ocenjuje se u izveštaju, uz navođenje slučajeva nasilja uključujući i ubistva.

Pomak, dodaje se, nije postignut ni u rešavanju problema snabdevanja srpskih sela na Kosovu električnom energijom. Ban je, takođe, naveo da je u poslednja tri meseca jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznala još samo jedna država, odnosno ukupno 65 zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.