Ban: Jedno od ključnih pitanja forimiranje ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Jedno od ključnih pitanja forimiranje ZSO

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu i istakao da je jedno od ključnih preostalih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Duh konstruktivne saradnje i naglasak na zajedničkim interesima ostaju ohrabrujući, a sporazum o integrisanju pravosuđa na severu Kosova, postignut 9. februara, pokazuje posvećenost obe strane implementaciji Briselskog sporazuma i nastavku dijaloga", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Ban u svom redovnom tromesečnom izveštaju, koji je objavljen na sajtu UN.

Beograd i Priština bi, kako je istakao, trebalo da preduzmu sve neophodne korake radi dosledne primene svih dosad postignutih dogovora.

Takođe je, kako je naveo, od ključnog značaja da Beograd i Priština ostvare napredak u implementaciji onih odredbi Briselskog sporazuma koje još nisu rešene.

Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ocenio je Ban i apelovao na političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno pristupe rešavanju tog pitanja uz konsultovanje kosovskih Srba i njihovih političkih lidera, na čije interese će, kako je naveo, direktno uticati stvaranje ZSO.

Takođe je, kako je dodao, ključno da se brzo reši pitanje nastavka učešća kosovskih Srba u kosovskoj vladi i skupštini.

Konstatujući da su kosovske vlasti preduzele korake radi uspostavljanja Specijalnog suda koji će procesuirati dela proistekla iz nalaza Specijalnih istražnih jedinica EU, Ban je naglasio da su naredni koraci još važniji.

"Od suštinskog značaja je da sledeći koraci u procesu koji su ključni za budućnost Kosova, uslede brzo i ja pozivam političke lidere na Kosovu da udvostruče svoje napore u tom cilju", naveo je on.

Generalni sekretar je pozdravio "jasnu odlučnost koju je pokazala kosovska vlada u pravcu neophodnih ekonomskih reformi, poštovanju vladavine prava i angažovanja radi promovisanja poverenje među zajednicama na Kosovu", uprkos mnogim izazovima sa kojima se suočila u prvih sto dana.

"Snažno apelujem na sve političke aktere na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja kao sredstva za postizanje političkih ciljeva i da rešavaju svoje nesuglasice mirnim putem", rekao je Ban.

Tokom perioda obuhvaćenog izveštajem, bezbednosna situacija na Kosovu je ostala stabilna, mada se navode primeri nasilja kao što su bili protesti u Prištini i nekoliko nasilnih incidenata u severnoj Mitrovici.

Iako konstatuje da opada broj potencijalno etnički motivisanih incidenata, Ban međutim, upozorava na povećan broj napada na prazna imanja čiji su vlasnici pripadnici manjinskih grupa.

Kada je reč o povratku raseljenih, najveća prepreka tome su i dalje nerešena imovinska prava, kaže se u dokumentu.

Ban je naveo i da treba nastaviti napore radi určvršćivanja stabilnosti na severu Kosova i da u tom cilju lokalni lideri na severu Kosova i kosovske vlasti treba konstruktivno da se angažuju na rešavanju sporova oko opštinskih budžeta i da obezbede kontinuiranu isporuku osnovnih usluga.

Povodom ilegalne migracije sa Kosova do čega je došlo u ovom periodu, generalni sekretar je pozdravio zajedničke napore policijskih službi nekoliko evropskih zemalja u saradnji sa Beogradom i Prištinom radi zaustavljanja ovog zabrinjavajućeg trenda.

On je, međutim, upozorio da treba "preduzeti dalje i dugoročne napore radi poboljšanja socioekonomskih uslova na Kosovu kao i rešavanja drugih uzroka nedavnog iseljavanja stanovništva".

Izveštaju generalnog sekretara pridodat je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku o aktivnostima Euleksa na Kosovu u istom periodu.

Izveštaj obuhvata period od 16. januara do 15. aprila 2015. godine, a objavljen je uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 26. maja i na kojoj će biti ovaj dokument razmatran.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ban: Jedno od ključnih pitanja forimiranje ZSO

Izvor: Studio B, 14.Maj.2015

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu i istakao da je jedno od ključnih preostalih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih opština..."Duh konstruktivne saradnje i naglasak na zajedničkim interesima ostaju ohrabrujući,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.