Balunović: Brnabić sluga u rukama jedne politike

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balunović: Brnabić sluga u rukama jedne politike

Politikolog i član uredništva srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique" Filip Balunović ocenio je u Novom danu da premijerku Anu Brnabić ništa ne kvalifikuje da procenjuje da li se u Srebrenici desio genocid, "osim toga što je ona trenutno sluga u rukama jedne politike i jednog režima".

Govoreći o intervjuu premijerke Ane Brnabić za CNN, Balunović kaže da se ona dosta hvalila prisustvom žena u politici.

"Čini mi se da je nastupila malo drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nego u prethodnom intervjuu, tako da mi je ovo izgledalo kao intervju za vađenje. Uloga žene u politici meni sama po sebi ne znači ništa, mene više zanima šta rade te žene nego da li su to žene ili muškarci. Naravno da je to bitno, ali to je ono što se vidi na površini. Ona nije rekla šta žene rade, nego samo da su prisutne", kaže on.

Govoreći o intervjuu Brnabić za Dojče Vele, u kom je negirala genocid u Srebrenici, Balunović kaže da "već godinama zvanična politika države Srbije i Vlade Srbije nespretno krivotvori ono što su faktički činjenice".

"Ono kako se Brnabić, uslovno rečeno, branila u tom intervjuu, bilo je nespretno politikanstvo, kojim pokušava da se zamaskira nešto što uopšte ne može da se brani na tom terenu. Neuko i nespretno je odreagovala na to, tako završite kad branite po svaku cenu nešto što je neodbranjivo", kaže.

Smatra da premijerku ništa ne kvalifikuje da procenjuje da li se u Srebrenici desio genocid, "osim toga što je ona trenutno sluga u rukama jedne politike i jednog režima".

"Možda smo isprva gledali sa nekim polusimpatijama i polusažaljenjem kako je nastupila u tom intervjuu, međutim, u tom delu se videlo da ona ne razmišlja previše. Ne vidi da time što negira genocid u Srebrenici uvlači čitav narod u to što se dogodilo. Niko nikoga ne može da ubedi u Bosni da je srpska politika napravila ikakav zaokret od onoga što se dešavalo devedesetih", kaže.

Ističe da u Srbiji danas u javnom prostoru postoji kontinuitet u odnosu na ono što smo imali u javnom prostoru devedesetih, počevši od toga ko gostuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Poruka je da se u ovoj zemlji, kao između ostalog i u zemljama odruženja, nikada nisu razračunali sa jednim nasleđem koje nikome ne treba da služi na čast", kaže.

Kaže da je "nasleđe Srbije od Jugoslavije na ovamo ispunjeno nekim tragičnim momentima u toj istoriji".

"Ovo što imamo danas je kontinuitet sa onim što smo imali u devedesetim godinama, počevši od personela, preko narativa i onoga što jesu aktuelne politike", smatra Balunović.

Komentarišući to što se Ana Brnabić zahvalila predsedniku što se nalazi na mestu na kom se nalazi, Balunović kaže da je time izuzela zasluge sebe same.

"Pošteno, ali i tragično, ne samo po nju, nego i po državu koju vodi. Kakvu onda poruku ona šalje, ljudima koje predstavlja šalje vrlo jednostavnu poruku da svi koji se nalaze na iole važnim funkcijama u ovoj zemlji treba da zahvale predsedniku, bez koga niko od njih ne bi bio tu gde jeste", kaže.

Kaže da u Srbiji postoji čudna navika, da se, kad god se spomene neki zločin koji je počinjen u ime srpskog naroda, uvek prave neke paralele.

"Svako ko negira Srebrenicu, nema pravo da govori o Jasenovcu i obrnuto. Ako govorite o zlodelima koje je čovečanstvo počinilo, meriti žrtve je unapred izgubljena bitna za sve strane", kaže Filip Balunović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Balunović: Imamo kontinuitet sa onim što smo imali devedesetih

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018

Štampu je u Novom danu prelistavao politikolog i član uredništva srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique" Filip Balunović. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.