Balša Božović: Važno nam je da učestvujemo u kontroli izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 11:43

Balša Božović: Važno nam je da učestvujemo u kontroli izbora

Poslanik DS Balša Božović izjavio je danas da je apelovao na svoje kolege i generalno na opoziciju da, ukoliko su se već odlučili za bojkot izbora, on bude aktivan, jer, kako kaže, u suprotnom bojkot neće imati smisla.

Aktivan bojkot, kako objašnjava, podrazumeva kontrolu izbornog procesa preko kontrolora koji će pratiti da li je eventualno došlo do krađe glasova, ali i o procentu izlaznosti kojim se, kako kaže, meri uspešnost bojkota.

On podseća da DS kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamentarna stranka ima pravo na članove u stalnom sastavu biračkih odbora, a prema Rokovniku o sprovođenju izbora rok za dostavu tog spiska je 7. jun.

Na pitanje da li uključivanje u kontrolu zbora može da se shvati kao učešće u izbornom procesu, Božović kaže da se ne slaže sa tim da je to davanje legitimiteta izbornom procesu:

"Izborni ciklus postoji, pa postoji, njega priznaje ceo svet, ovde je sad samo pitanje da li ćete vi uspeti da ubedite svet da je veći deo birača ostao kod kuće, a da li će ostati kod kuće zavisi od vaše kampanje. Da li će birači zaista ostati tog dana kod kuće, znaće kontrolori na biračkim mestima".

Božović kaže da se nada da će se rukovodstvo njegove stranke sastati i da će predsednik DS, Zoran Lutovac, doneti takvu odluku, jer je veoma važna zbog daljeg odnosa prema biračima kojima je obećala aktivan bojkot.

"Ukoliko bojkot bude pasivan, to će biti još jedna propuštena šansa, a oni koji su se zalagali za takav vid borbe moraće da podnesu račun za prethodne dve godine i zato što su bez borbe ostavili vlast Aleksandru Vučiću”, rekao je Božović za Tanjug.

On je pozvao sve opozicione stranke i pokrete koje učestvuju i ne učestvuju na izborima da se dogovore oko kontrolisanja izbornog procesa i čuvanja kutija., jer je to važno onima koji izlaze na izbore, ali i onima koji ne izlaze

Na pitanje da li je moguć konsenzus među opozicionim partijama oko tumačenja šta je bojkot, a šta nije, šta je to aktivan, a šta pasivan bojkot... Božović kaže da situacija nije do kraja koherentna i sjajna.

“Predlog je da se nađe minimum konkretnosti i da se ne sapliću oni koji su se ohrabrili da izađu na izbore. Nikada neću reći za njih da su izdajnici zbog takve odluke, niti neko treba da se ljuti što je propustio ovu priliku. S druge strane, one stranke koje ne izlaze na izbore treba svojim biračima da kažu da li su izbori pokradeni i u kojoj meri je bojkot uspešan ili neuspešan”, rekao je Božović.

On je dodao da nakon 21. juna treba podvući crtu i videti šta je bojkot doneo građanima i ko je bio u pravu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.