Balkanski slikari na 22. Memorijalu Bože Ilića

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski slikari na 22. Memorijalu Bože Ilića

Sa željom da sačuvaju sećanje na ime i delo jednog od najvećih srpskih slikara dvadesetog veka Božu Ilića, petnaestoro slikara sa Balkana stvaralo je dela inspirisana pejzažima i koloritom njegovog rodnog Žitnog Potoka.
Pejzaži kojima je Boža Ilić ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti, inspiracija su i ove godine umetnicima koji su se okupili na likovnoj koloniji u rodnom kraju slavnog slikara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Meni je izuzetno zadovoljstvo i čast što sam na ovoj koloniji, s obzirom na to da je Boža Ilić neko koga sam upoznala 1977. godine kad sam se pripremala za Akademiju", kaže Jelica Ašanin, akademska slikarka iz Niša. "On je bio kolega mog oca, bio je u ateljeu gde smo se spremali moj brat i ja. Pamtim ga kao jednu izuzetnu osobu, kreativca."
Ove godine posebna pažnja posvećena je mladim umetnicima, kojima je pružena prilika da stvaraju u nesvakidašnjem ambijentu.

"Za mene je veoma značajna ova likovna kolonija, posebno što mi je prva likovna kolonija", kaže Teodora Micić, slikarka iz Svilajnca, "tako da  nemam neke druge likovne kolonije sa kojima bih uporedila ovu. Ovo je  divan ambijent, divno je da se sklonimo iz gradske sredine i malo uplovimo u ovaj mir."
"Divno je što i kroz ovaj boravak ovde možemo bolje da se upoznamo sa radom Bože Ilića i da se na neki način poistovetimo", smatra Anđela Micić, slikarka iz Svilajnca, "ovde nam je glavna inspiracija, u suštini, bio pejzaž."
Likovna kolonija "Boža Ilić" održava se 22. godinu zaredom i ima međunarodni karakter.
Do sada je tu stvaralo na stotine umetnika, naglašava Dragan Popović, viši kustos Galerije "Boža Ilić" u Prokuplju:
"Iz više zemalja, čak i prekookeanskih. Ove godine je izbor nešto uži, evropski, sa Balkana. Petnaestoro umetnika koji sada stvaraju su akademski priznati i viđeniji slikari u svojim sredinama i šire."
Akademski slikari koji su u protekle dvadeset dve godine učestvovali na likovnoj koloniji "Memorijal Bože Ilića", Narodnom muzeju Toplice ostavili su više od šeststo umetničkih dela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.