Balkanska dijaspora: Zašto se Gorjan vratio kući

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 09:51

Balkanska dijaspora: Zašto se Gorjan vratio kući

Tvorac aplikacije ErKer (AirCare) i ekološki aktivista ponovo je u rodnom Skoplju - Amsterdam je bio predaleko za sve njegove bitke.

Njegova aplikacija za praćenje kvaliteta vazduha napravila je virtuelnu revoluciju na društvenim mrežama, ali Gorjan Jovanovski ne želi da njegova borba ostane u virtuelnom prostoru.

Posle studija u Amsterdamu, odlučio je da se vrati u Skoplje.

Ovaj mladi programer tvorac je aplikacije ErKer (AirCare) koju instalira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve više ljudi u regionu, a nastala je u Makedoniji još u zimu 2014. godine.

Skopljanci su već tada bili svesni koliko teško dišu, daleko pre mnogih drugih gradova na Balkanu koji su problem zagađenja vazduha "otkrili" nešto kasnije.

Pripremio: Aleksandar Miladinović

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.