Bal pod maskama: Tvrde da Železara zagađuje vazduh

Izvor: Mondo, 18.Nov.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bal pod maskama: Tvrde da Železara zagađuje vazduh

Građanski Pokret Tvrđava večeras je u Smederevu organizovao performans zbog, kako tvrde, katastrofalnog zagađenja vazduha. Krive Železaru.

Foto: Pokret tvrđava/Nikola Krstić

"Građani Smedereva su se u nedelju okupili na glavnom gradskom trgu kako bi performansom "Bal pod maskama" ukazali na problem katastrofalnog zagađenja vazduha, stoji u saopštenju "Pokreta Tvrđava."

"Smatramo da je problem zagađenja vazduha krucijalni problem Smedereva. Očitane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vrednosti suspendovanih čestica su pet i šest puta iznad dozvoljenih, a radi se o kancerogenim česticama", naglasio je koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Kolja Krstić.

"Za početak na problem ukazujemo performansom, ali ako nadležni ne preduzmu ništa, delovanje ćemo radikalizovati, i zajedno za drugim lokalnim aktivistima ćemo organizovati građanski protest i blokadu puteva oko Železare."

 Okupljeni građani su izneli 3 zahteva:

1) Da vlasnici Železare Smederevo ugrade adekvatne filtere

2) Da uklone brda šljake

3) Da se objavi koliko građana Smedereva boluje od malignih bolesti.

 U saopštenju ovog pokreta stojii da je "ovo samo početak borbe za zdravlje građana Smedereva i da će Pokret Tvrđava nastaviti da se beskompromisno bori za osnovna ljudska prava Smederevaca i Smederevki."

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.