Izvor: RTS, 07.Nov.2020, 18:39

Bajden proglašen pobednikom izbora

Džo Bajden postaće 46. američki predsednik, navodi se u projekcijama Si-En-Ena. Prema pisanju vodećih američkih medija, Džozef Bajden ima 279 elektorskih glasova od neophodnih 270, dok njegov protivkandidat Donald Tramp ima 214. Evropski i svetski zvaničnici čestitali su Bajdenu i Kamali Haris. Na ulicama SAD se slavi. Međutim, Tramp je saopštio da Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik i da su izbori daleko od gotovih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Televizijska mreža Si-En-En navodi u projekcijama da će Džo Bajden postati 46. predsednik SAD. Objavljeno je da je Bajden pobedio u Pensilvaniji i da je sa 20 elektorskih glasova koji mu pripadaju prešao prag od potrebnih 270.

Sa tih 20 glasova, Bajden sada ima ukupno 273 glasa. Pored Pensilvanije, veliki su izgledi da će Bajden pobediti i u Arizoni, Džordžiji i Nevadi. 
"Ameriko, čast mi je što ste me izabrali da vodim našu sjajnu zemlju. Pred nama je težak posao, ali obećavam vam da ću biti predsednik svih Amerikanaca – bez obzira na to da li ste glasali za mene ili niste. Održaću veru koju ste mi podarili", napisao je Bajden na Tviteru.  

Kamala Haris, koja će biti potpredsednica SAD, izjavila je da su ti izbori mnogo više od Džoa Bajdena i nje same.
"To su izbori za dušu Amerike i naše spremnosti da se za nju borimo. Mnogo je posla pred nama. Počnimo", poručila je Harisova na Tviteru.
Međutim, kandidat republikanaca Donald Tramp saopštio je da  Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik i da su izbori daleko od gotovih.
Tramp se prethodno oglasio na Tviteru tvrdnjom da je "ubedljivi pobednik izbora".
Pre nego što je postao kandidat za predsednika Demokratske stranke, Bajden je bio potpredsednik u mandatu Baraka Obame. Takođe je senator sa najdužim stažom u Delaveru.
Tokom svoje kampanje, Bajden je tvrdio da se ovim izborima bori za "dušu nacije" obećavši da će nastojati da "izleči zemlju koja je bila razorena Trampovim mandatom".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CNN: Džo Bajden je novi predsednik Amerike

Izvor: Luftika.rs, 07.Nov.2020

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država je demokrata Džo Bajden, javio je CNN.. Džo Bajden je postao 46. predsednik Sjedinjenih Država, preneo je CNN, nakon što mu je pobeda u državi u kojoj je rođen dala preko 270 izbornih glasova potrebnih za pobedu.. Sa 20 elektorskih glasova u Pensilvaniji,...

Nastavak na Luftika.rs...

Koliko je potpredsednika SAD pobedilo na izborima

Izvor: RTS, 07.Nov.2020

Kandidat demokrata Džo Bajden izbaran je za 46. predsednika SAD. Bajden je tokom političke karijere služio i kao potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Postao je petnaesti američki političar koji je bio potpredsednik, da bi potom postao i prvi čovek SAD. Bajden je šesti potpredsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.