Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 19:10

Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je o ukidanju akta o Odobrenju za upotrebu vojne sile iz 2002. godine kojim je omogućen rat u Iraku.

Na taj način zakonodavci postavljaju okvir kao prvi korak u širem naporu da se ograniče ratne nadležnosti predsednika SAD, prenosi RTS.

Za ukidanje Odobrenja za upotrebu vojne sile glasalo je 265 demokrata, dok je protiv toga bio 161 republikanac.

Pristalice ukidanja tog akta govore da je zastareo i da više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije potreban. Kongres je prvobitno odobrio ratno ovlašćenje kako bi američka vojska mogla da krene na režim bivšeg predsednika Sadama Huseina u Iraku, mada se povremeno koristi za jačanje pravnih razloga za druge vojne angažmane u poslednjih nekoliko godina, prenosi Hil.

Da bi akt bio ukinut, glasanje mora da prođe i Senat, za šta su izgledi malo manji, ali i da ukidanje potpiše predsednik SAD Džo Bajden, koji je rekao da ukidanje podržava, navodi Rojters.

Ovlašćenje iz 2002. godine povremeno je korišćeno kako bi se pojačali pravni argumenti u borbi protiv Islamske države.

Trampova administracija je takođe koristila AUMF iz 2002. godine kako bi pravno opravdala napad bespilotnim letelicama 2020. godine u kojem je ubijen iranski general Kasim Solejmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kongres SAD za ukidanje akta o upotrebi vojne sile iz 2002.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je podržao ukidanje odluke o Odobrenju upotrebe vojne sile iz 2002. godine, koja je omogućila rat u Iraku...Za ovu meru glasalo je 268 poslanika, a protiv je bio 161, preneo je Rojters...Akt o Odobrenju upotrebe vojne sile omogućio je pre 19 godina bivšem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.