Bajden okupio savez: Glavni cilj - obuzdati Kinu

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 17:41

Bajden okupio savez: Glavni cilj - obuzdati Kinu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ušla je ove godine u Beelu kuću sa ciljem ujedinjenja saveznika. Cilj je jedan-ograničiti Kinu.

Prvenstveno, SAD žele da spreče kineske teritorijalne pretenzije u Indo-Pacifiku.

Bajden čini svoj do sada najveći korak prema tom cilju, okupljajući na virtualnom skupu lidere Kvada - labavog saveza Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Indije i Australije, piše "Si-En-En".

Peking je ovaj savez nazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simbolom "toksičnog hladnoratovskog mentaliteta".

Vašington je objavio da će kovid 19 privrednaa saradnja i klimatska kriza biti teme razgovora u petak, dok je Nju Delhi naglasio da će indijski premijer Narendra Modi razgovarati o "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku" sa Bajdenom, japanskim premijerom Jošihidom Sugom i australijskim premijerom Skotom Morisonom.

U tim izjavama nije se spominjala Kina, ali upravo je uspon azijske ekonomske i vojne supersile doveo do oživljavanja Kvada 2017. godine. Kinesko pokazivanje mišića čini da četiri lidera Kvada imaju besane noći uoči najavljenog Samita.

Kvad ili Kvadrilateralni bezbednosni dijalog je neformalni strateški forum, koji ima poluredovne sastanke, razmenu informacija i vojne vežbe. Iako se ne radi o formalnom vojnom savezu poput NATO-a, neki ga smatraju potencijalnom protiv težom kineskom uticaju i širenju u azijsko-pacifičkom području.

Iako članovi naglašavaju benigne aspekte svoga odnosa, poput nedavne saradnje oko pandemije koronavirusa, potencijal za vojno okupljanje zemalja Kvada nije prošao nezapaženo u Pekingu - i to ne čudi.

Američki admiral Filip Dejvidson, zapovednik indopacifičkog zapovedništva, u utorak je nazvao okupljanje Kvada "dijamantom demokratije" u Indo-Pacifiku. Dejvidson je u utorak rekao kako se nada da će organizacija prerasti u nešto veće, piše "Si-En-En".

"Ne samo u pogledu sigurnosti, nego u smislu da bismo mogli da pristupimo globalnoj ekonomiji, ključnim tehnologijama kao što su telekomunikacije i 5G, saradnja na međunarodnom poretku. Toliko toga se može učiniti diplomatski i ekonomski", rekao je Dejvidson.

Četiri saradnika konzervativnog "Hover Instituta" pri Univetzitetu Stenford, među kojima je i bivši američki ministar obrane Džejms Matis, navode da Kvad može imati važnu ulogu u četiri ključna područja, a to su: pomorska sigurnost, sigurnost snabdevanja namirnicama, tehnologija i diplomatija.

Kada je reč konkretno o diplomatiji, četvorica stručnjaka kažu da Japan, Indija i Australija imaju dublje odnose i veći uticaj na zemlje Indo-Pacifika nego SAD.

"Mnoge zemlje u regiji, posebno jugoistočnoj Aziji, verovatno će pozdraviti bližu saradnju među članovima Kvada kako bi se uspostavila ravnoteža s kineskom moći", rekao je Timoti Hit, viši analitičar u istraživačkom "tink tenku RAND Korp".

Međutim, nema garancija da će se išta od ovoga dogoditi.

Kako podseća "Si-En-En", inkarnacija Kvada pukla je pod pritiskom Kine 2007. godine.

Peking je tada organizaciju prikazao kao pokušaj opkoljavanja, a mogućnost da će ekonomski uzvratiti trima američkim partnerima mogla bi pokolebati njihove čvrste stavove.

Ako Kvad sada pokuša zauzdati Kinu, može se očekivati da će mu se Peking osvetiti, kažu stručnjaci.

"To će verovatno doneti više napetosti s Kinom, uključujući mogućnost ekonomske odmazde protiv Indije, Australije i Japana", rekao je pomenuti stručnjak Hit, napominjući da je svim trima zemljama Kina najveći trgovinski partner.

No, on ukazuje da je Kvad daleko od jedinstvenog fronta. Pukotine između članova mogu biti uteha za Kinu.

"Kvad i dalje ostaje neformalno okupljanje, sa vrlo malo institucionalne okosnice. U tom smislu, Kvad definitivno nije azijski NATO", rekao je Hit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.