Bajden okončao najduži američki rat VIDEO

Izvor: B92, 14.Apr.2021, 20:57

Bajden okončao "najduži američki rat" VIDEO

Predsednik SAD Džo Bajden zvanično je saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra.

Simbolično, tog datuma će biti 20. godišnjica terorističkog napada na Njujork.

Povlačenje vojske počeće 1. maja.

Istakao je da će time biti okončan "najduži američki rat".

Bajden je, tokom obraćanja naciji iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, poručio da su posle napada na Njujork 2001. godine, "američke snage su otišle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom".

"Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i to smo učinili", rekao je.

On je dodao da je "vreme da završimo ovaj večni rat".

Bajden je upozorio da ukoliko neko napadne američke snage tokom povlačenje, da će ta vojska odgovoriti.

Napomenuo je, spomenuvši svog sina, kako važno služiti državi, ali je rekao i da rat sa Avganistanom nije nikada trebalo da postane generacijski, te da postoje članovi trupa čiji su roditelji takođe išli u Avganista.

"U poslednjih 12 godina nosio sam sa sobom na karti koliko je Amerikanaca poginulo u Avganistanu. 2.488 člana američkih trupa koji su poginuli, a povređenih je više od 20.000", rekao je Bajden.

Podsetimo, najstariji Bajdenov sin, Bo Bajden je učestvovao u američkoj invaziji na Irak kao član Nacionalne garde.

SAD i njihovi saveznici napali su Avganistan u oktobru 2001. godine u znak odmazde za napad Al Kaide na SAD, koji je planiran u Avganistanu pod kontrolom talibana.

Avganistanski predsednik rekao je da je razgovarao sa Bajdenom o povlačenju američkih snaga, i tvrdi da su avganistanske snage "potpuno sposobne" za odbranu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SADA I ZVANIČNO Bajden prekida najduži američki rat: "Ispratili smo bin Ladena do vrata pakla, vreme je da se naše trupe vrate kući" (VIDEO)

Izvor: Blic, 14.Apr.2021

Predsednik SAD Džo Bajden danas je zvanično saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra, kada će biti obeleženo 20 godina od terorističkog napada na Njujork.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.