Bajatović: Od 1. jula priključak na gas 780 evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2020, 15:53

Bajatović: Od 1. jula priključak na gas 780 evra

Planirana akcija priključivanja domaćinsatva u Srbiji na gasnu mrežu, po jedistvenoj, nižoj ceni od 780 evra po priključku, mogla bi početi 1. jula, najavio je danas direktor Srbijagasa Dušna Bajatović i ponovio da gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine.

Bajatović je na konferenciji za novinare najavio da će priljučivanje domaćinstava na gasovod moći da se plati u 36 rata, bez sredstava obezbeđenja, jer će rizik preuzeti Srbijagas, tako što će priključke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << finasirati iz tekuće likvidnosti.

On je objasnio da je preduslov za početak akcije jeftinijeg priključivanja na gasovod, koji sada domaćinstvo u proseku košta oko 950 evra, izmena odredbi Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, kojom bi se lokalne samouprave odrekle taksi za pruključenje gasa koje trenutno iznose od 400 do 1.200 evra.

Domaćinstva zainteresovana za uvođenje priključka, kako je kazao, sama će rešiti pitanje unutrašnjih instalacija, a Srbijagas će sklapanjem ugovora sa nekoliko firmi omogućiti da taj posao završe najpovoljnije moguće, uz mogućnost plaćanja na rate.

Dodao je i da će na teritorijama, na kojima je u toku izgradnja gasne distributivne mreže, domaćinstva koja sklope ugovor o priključku, moći da dobiju dodatni popust od 20 odsto.

Prema rečima Bjatovića, ukoliko neko domaćinstvo raskine ugovor, neće biti isključivano sa mreže ukoliko plaća gas, ali će biti tužen zbog neplaćenje priključka.

Prema podacima Srbijagasa, u toku 88 projekata gasifikacije u Srbiji, da je ugovorena izgradnja više od 17.000 kilometara distributivne mreže, a da se stvaraju uslovi za priključivanje više od 128.000 domaćinstava, sa mogućnošću daljeg povečćanja do 500.000 priklučaka.

Bajatović podsetio je i da se od 2013. kada je utvrđena cene gasa od 137 dolara za 1.000 kubnih metara ona nije menjala za domaćinstva.

"Samo po tom osnovu Srbijagas je izgubio blizu osam milijardi dinara", kazao je on.

Na pitanje novinara i da li očekuje da će ostati na mestu direktora Srbijagasa i nakon predstojećih izbora, Bajatović je kazao da je to pitanje za Vladu Srbije.

"Razmišljao sam o Ujedinjenim nacijama. Kada je mogao Vuk Jeremić mogu i ja", rekao je Bajatović.

Naveo je da ne zna da li će ostati na mestu direktora Srbijagasa, da je to stvar Vlade Srbije, ističući da je Srbijagas pokazao rezultate i da će se videti kako će se oni oceniti posle izbora.

Istakao je i da u Srbijagasu nema da nijedan član menadžmenta nije u partiji i da u poslu nema mesta za politiku.

Ušteda od tranzita gasa iz pravca Bugarske 40 dolara na 1.000 kubnih metara

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ponovio je danas da će se od 1. januara sledeće godine Srbija snabdevati gasom iz Turskog toka i da će tranzit iz pravaca Bugarske koštati 40 dolara manje na 1.000 kubnih metara, nego što košta prenos gasa preko Mađarske.

Bajatović je na konferenciji za novinare objasnio da 40 dolara uštede neće biti profit Srbijagasa nego će značiti manju cenu za potrošače nego što bi plaćali gas koji dolazi preko Ukrajine.

Direktor Srbijagasa je negirao da ima pritisaka iz EU i SAD u vezi sa gasovodom Turski tok.

"Ne vidim nikave pritiske. Na nedeljnom nivou imamo kontakte sa kolegama iz Bugarske i Mađarske", kazao je on i ocenio da nekada ekonomski interesi moraju da nadvladaju političke.

Prema njegovim rečima, zvanična završetak Turskog toka će biti u novembru i ukoliko bude nekih kašnjenja, ona će biti neznatna.

Govoreći o poslovanju Srbijagasa, on je naveo da je to javno preduzeće u prvom kvartalu ove godine ostvarilo neto dobit u iznosu od 1,9 milijardi dinara, odnosno 16 miliona evra.

Vrednost kupljenog gasa, kako je rekao, iznosila je prošle godine 75,9 odsto troškova poslovanja Srbijagasa, a bila bi 90 odsto da nije troškova oko finansiranja Turskog toka, dok je udeo zarada zaposlenih u ukupnim troškovima bio na nivou od dva procenta.

Naveo je i da dugo godina Srbijagas nije određivao cenu gasa, već Vlada Srbije, dodajući da je cena tog energenta bila socijalna kategorija, što se odražavalo i na poslovanje preduzeća.

"U trenutku kada je Srbijagas dugovala 1,7 milijardi dinara, privreda, javna preduzeća i građani dugovali su Srbijagasu 2,4 milijarde dinara", podsetio je Bajatović.

Dodao je da je od ukupnog zaduženja, Vlada Srbije vratila 971,4 miliona evra, Srbijagas je sam vratio 238,8 milona evra, a preostalo se vraća iz tekuće likvidnosti Srbijagasa.

Bajatović je kazao i da su ukupna ulaganja Srbijagasa od 2009. do 2020. bila 870 miliona evra i to u distributivnu gasnu mrežu od 16 bara, distributivnu gasnu mrežu od četiri bara i razvodni gasovod visokog pritiska, sve ukupno više od 17.000 kolometara.

Podsetio je i da je ukupan iznos potraživanja Srbijaga koje je konvertovan u udeo raznih kompanija, po zaključku Vlade Srbije, iznosio 684 miliona evra.

On je istakao i da su sva vozila koja su kupljena, a zbog kojih je nedavno bilo negodovanja u javnosti, zapravo "terenskog karaktera", a ne limuzine.

Bajatović je objasnio da Srbijagas trenutno radi mnogo projekata i da je u planu još dosta toga poput gasne konekcije prema Bugarskoj, proširenja skladišta u banatskom Dvoru.

"Mi smo se opredelili da te trase ne obilazimo na konjima i magarcima", kazao je direktor Srbijagasa.

Dodao je da bilo koja kupovina Srbijagasa ne može da prođe bez plana poslovanja i odobrenja Vlade Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.