Bahrein oslobađa političke zatvorenike

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahrein oslobađa političke zatvorenike

Da bi započeo pregovore sa demonstrantima, kralj Bahreina Al Halifa najavio oslobađanje političkih zatvorenika. Lider šiitske opozicije to ocenio kao "pozitivan gest", ali traži oslobađanje 25 aktivista optuženih za zaveru protiv države.

Kralj Bahreina Hamad Ibn Isa al Halifa naredio je oslobađanje nekoliko političkih zatvorenika, u pokušaju da započne pregovore sa demonstrantima koji već nedelju dana zahtevaju promenu režima.

Jedna od vodećih figura bahreinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šiitske opozicije Abdul Džalil Halil rekao je da je oslobađanje zatvorenika "dobar potez" i "pozitivan gest".

Halil je, međutim, rekao da će do dijaloga vlasti i demonstranata doći samo ako je među oslobođenima i 25 šiitskih aktivista kojima se sudi od prošle godine za kovanje zavere protiv države.

Još nije poznato koliko zatvorenika kralj namerava da oslobodi.

Uticajni opozicionar Hasan Mešaima, predsednik radikalne šiitske grupe poznate pod imenom Hak naveo je da planira da se vrati iz Londona kako bi se priključio demonstrantima na centralnom trgu bahreinske prestonice Manama.

Demonstranti u Manami protestuju od prošlog ponedeljka, zahtevajući hitne političke promene,  a u neredima je poginulo najmanje pet ljudi, dok je više od 200 povređeno.

Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi, dobiju veća prava.

Mnogi demonstranti traže od Vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a pozivaju i da cela vladajuća dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bahrein: Kralj otškrinuo vrata zatvora

Izvor: Mondo, 22.Feb.2011

Bahreinski kralj Hamad Ibn Isa Al Halifa naredio je danas oslobađanje nekoliko političkih zatvorenika, ne bi li smekšao proteste protiv režima. Opozicija kaže da nekoliko puštenih zatvorenika nije dosta.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.