Bahato ponašanje na putnim prelazima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahato ponašanje na putnim prelazima

Infrastruktura železnice Srbije objavila je danas snimke sa sigurnosnih kamera na putnim prelazima širom zemlje na kojima je zabeleženo nebezbedno i bahato ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, u situacijama kada su rampe spuštene i nailazi voz.

U desetak minuta odabranog materijala vide se situacije na putnim prelazima koje će uplašiti, začuditi ili podsetiti na neke scene iz akcionih filmova, saopštilo je to preduzeće.

Bezbednost saobraćaja na putnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prelazima u najvećem broju slučajeva nije samo železničko i tehničko pitanje, već najčešće pitanje samodiscipline i saobraćajne kulture vozača i pešaka kao učesnika u drumskom i pešačkom saobraćaju.

Poštovanje zakonskih propisa, kako je navedeno, garantuje očuvanje bezbednosti, ali se nažalost učesnici u drumskom saobraćaju, često upuštaju u opasne i rizične radnje i ne vode računa o putnim signalima.

Vozači drumskih vozila ili uopšte ne gledaju i ne osmatraju prugu prilikom prelaska preko nje, preduzimaju rizična i opasna kretanja mimoilazeći putoprelazne polubranike, ne poštuju u dovoljnoj meri svetlosnu signalizaciju, te prelaze preko pruge iako je uređaj za obezbeđenje saobraćaja već spušten.

Česti su i slučajevi bahatosti i samouverenosti vozača drumskih vozila koji se upuštaju u kritične i opasne radnje.

Godišnje na putnim prelazima u Srbiji svojom nepažljivom, neopreznom i neodgovornom vožnjom vozači drumskih vozila oštete više od 2.000 branika i polubranika Infrastrukture železnice Srbije.

Osim što se na taj način Infrastrukturi železnice Srbije nanosi velika materijalna šteta, time se i direktno ugrožava bezbednost železničkog saobraćaja.

Zabrinjava činjenica da je broj saobraćajnih nesreća u porastu upravo na potpuno osiguranim i na najsavremenije opremljenim prelazima, što ukazuje na neodgovorno ponašanje vozača drumskih vozila i pešaka, koji su u gotovo 100 odsto slučajeva uzročnici nesreća na putnim prelazima.

U protekle dve godine u nesrećama na putnim prelazima nastradalo je 18 osoba. Svih osamnaest nastradalo je zbog sopstvene odgovornosti.

Takva statistika nije samo u Srbiji već su pokazatelji približni i u drugim zemljama, a taj problem prepoznala je i Međunarodna železnička unija.

Snimci su nastali na većem broju putnih prelaza širom Srbije.

Na području Infrastrukture železnice Srbije nalazi se ukupno 2.138 putnih prelaza i svi su na odgovarajući način obezbeđeni.

Od ukupno 2.138 putnih prelaza, 502 putna prelaza obezbeđena su savremenom signalno-sigurnosnom opremom (automatskim branicima, polubranicima i svetlosnom saobraćajnom signalizacijom).

Preostalih 1.636 putnih prelaza obezbeđeni su znacima drumske signalizacije (Andrejin krst, znak Stop),

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrinjavajući snimci: Nema veze što je rampa spuštena...

Izvor: B92, 30.Okt.2018

Beograd -- Infrastruktura železnice Srbije objavila je snimke sa sigurnosnih kamera na putnim prelazima širom zemlje...Na tim snimcima je zabeleženo nebezbedno i bahato ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, u situacijama kada su rampe spuštene i nailazi voz...U desetak minuta odabranog materijala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.