Badnje veče u regionu

Izvor: RTS, 06.Jan.2013, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnje veče u regionu

U pravoslavnim hramovima u regionu službama bdenja i paljenjem badnjaka, proslavljeno Badnje veče.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka, u pravoslavnim hramovima u zemljama regiona proslavlja se Badnje veče i najavljuje Hristovo rođenje.

Ulicama Banjaluke su u duhu srpske pravoslavne tradicije automobilima provezeni badnjaci koje je ispred Sabornog hrama hrista Spasitelja osveštao episkop banjalučki Jefrem, nakon večernjeg bogosluženja.

Posle vožnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kroz naselja, badnjaci su u popodnevnim časovima dovezeni ispred hramova gde su nalagani uz običaje, pijukanje i narodno veselje, javlja Radio-televizija Republike Srpske.

Uz svečarsku badnjačku povorku, Badnji dan je protekao i u Brčkom. Već tradicionalno, kolona koju predovdi isključivo konjska zaprega, krenula je ispred porte crkve Svete Marine u Sandićima.

Badnjaci su osveštani i paljeni i u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu. Večernju službu, u prisustvu velikog broja vernika, predvodio je paroh Stare crkve Vanja Jovanović.

U Crnoj Gori i ove godine nalagana su dva badnjaka: jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, i drugi koji su ložile pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović čestitao je Božić vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru, nakon bogosluženja u zagrebačkoj Sabornoj crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg gde je bio sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

"Svi smo bili zajedno u crkvi gde smo slušali prekrasnu propoved mitropolita Jovana. Glavna poruka koju svi želimo, volimo i cenimo je poruka mira. Mir je najvrednije šta imamo i zato je Božizh dan kad najsvetiju želju mira prenosimo sebi i drugima", rekao je Josipović.

U Makedoniji, glavna proslava održana je u Skoplju, ispred Crkve Svetog Klimenta Ohridskog.

Predsednik Slovenije Borut Pahor posetio je pravoslavnu crkvu Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani. "Želim da svi smatramo Sloveniju svojom domovinom u kojoj ljudi imaju različite identitete, ali zajedničku domovinu, koja se trenutno suočava sa velikim problemima", rekao je Pahor, dodajući da bi ti problemi mogli biti rešeni kada bi svi radili zajedno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.